Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Solidariteit met politieke gevangenen

20 jarige Alireza Tajiki werd opgehangen

Op 28 november 2017 heeft een conferentie, annex tentoonstelling, plaatsgevonden in het vijfde arrondissement van Parijs, gericht op “demassamoord in Iran in 1988 – het recht op de waarheid voor de families van de slachtoffers.”
Op initiatief van Burgemeester Florence Berthout werd de conferentie gesponsord door het Comité voor Mensenrechten in Iran en het Comité van Franse Burgemeesters voor een Democratisch Iran. Een groot aantal politieke persoonlijkheden, juristen en gekozen volksvertegenwoordigers Frankrijk namen deel aan de conferentie en hielden toespraken waarin de VN, regeringen en belangrijke gerechtelijke autoriteiten werden opgeroepen tot een toepasselijke reactie op “deze misdaad tegen de menselijkheid” die jarenlang vergeten is, maar recentelijk weer op de agenda is gekomen in Iran en op het internationale niveau.

Vele sprekers, waaronder de voormalig Eerste Minister van Algerije, Sid Ahmed Ghozali, de voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, de voormalig Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en Mensenrechten, Rama Yade, Ingrid Betancourt, Attorney William Bourdon en juridisch expert Tahar Boumedra, een voormalige senior-official van de VN, hebben opgeroepen tot het instellen van een internationale onderzoekscommissie naar de buitenrechtelijke executies van 30.000 politieke gevangenen in de zomer en daarop volgende maanden van 1988, als uitvloeisel van een fatwa door Khomeini, de stichter van de theocratie die in Iran aan de macht is.
Moeders van sommige slachtoffers van deze misdaad, nog steeds op zoek naar de lichamen van hun geliefden, en vertegenwoordigers van de generatie in Iran die verantwoording van het Iraanse regime eisen, hebben ook getuigenverklaringen op de conferentie afgelegd.

Lees meer...

Een van de meest afschuwelijke verschijnselen onder het regime van de Mollah’s in Iran is het ontstaan van kinderhandel als direct resultaat  van werkloosheid, armoede en maatschappelijk verval als gevolg van grenzeloze corruptie, diefstal en plunderingen door de machthebbers.
Zelfs het parlementslid van het regime, Homayoun Hashemi lid van de Gezondheidscommissie, waarschuwt hiertegen. Hij zegt: “ We zijn momenteel  getuige van de verspreiding van het verschijnsel kinderhandel, dat zich van de grote steden naar de provincies en kleine dorpen uitbreidt.” Dit  gebeurt terwijl het regime zich onthoudt van officiële  openbaarmaking van dergelijke misstanden in de maatschappij. Er zijn wel voorbeelden  bekend die incidenteel de gecontroleerde media van het regime halen:
Op 22 juni 2016 citeert het door het regime gecontroleerde persbureau ILNA, Shahiendokhte Molaverdi, een adviseur van Rouhani in  vrouwenzaken: “Vandaag zijn we getuige van het feit dat baby’s al in de baarmoeder van hun moeder worden verkocht. Er is geen statistiek  beschikbaar over dit verschijnsel, maar het groeit zo snel  dat het ‘nieuws’ is geworden”.

Lees meer...

 

 

Europese Iraniërs zien regime in thuisland wankelen
02 oktober 2017 - Gerhard Wilts -  

In Iran gist het. Overal zijn demonstraties. Of het nu om lage salarissen gaat, werkloosheid of slechte medische zorg. ‘Tegen elk klein probleem wordt geprotesteerd. Dat is een teken dat verandering op komst is.’


Fotomuur met mensen die vermist raakten onder het Iraanse regime. | beeld cgs1988
DEN HAAG
Vijf jaar geleden had Khosrow nog geen hoop dat het islamitische regime in Iran zou vallen. Nu wel. ‘Binnen een paar jaar stort dit barbaarse systeem in. De onvrede is wijdverbreid en de onrust laait op zo veel plaatsen op, dat de val van dit regime zeker is’, zegt hij.
Samen met Neda en Fati vormt hij het bestuur van Comité Gerechtigheid Slachtoffers Iran 1988 (CGS1988). Hun werkelijke namen luiden anders,  maar vanwege het gevaar ontdekt te worden willen ze alleen met een andere naam in de krant.
Het Iraanse comité bestaat uit nabestaanden van slachtoffers van de massamoord in 1988.

 Het Duitse Solidariteitscomité voor een Vrij Iran, bestaande uit representanten van de federale en deelstaat parlementen, juristen en mensenrechten activisten, spreekt zijn solidariteit uit met de eisen van Iraanse politieke gevangenen die in hongerstaking zijn in de  Gohardasht Gevangenis.
In een verklaring gericht aan de gevangenen, zei de Voorzitter van dit Comité, Otto Bernhard: "Het regime in Teheran heeft alle internationale gevangenisnormen meedogenloos vertrapt. Het regime heeft geen enkel respect getoond voor de waarden van de internationale gemeenschap. Wij zullen jullie voortdurend steunen en waarderen de internationale ondersteuning en politici die maatregelen hebben genomen tegen de verslechterende  condities die jullie moeten ondergaan.  Wij vertrouwen erop dat vele leden van het Europese Parlement en van de nationale parlementen in de EU  onze verklaring ook zullen ondersteunen”.

Lees meer...

 03 Augustus 2017 - Amnesty International heeft een rapport uitgebracht over de toenemende mensenrechten schendingen in Iran ten tijde van het presidentschap van Hassan Rouhani.
De rechtelijke macht en het veiligheidsapparaat hebben sinds 2013 de onderdrukking van mensenrechten verdedigers in Iran verhevigd, aldus een rapport van Amnesty International dat op Woensdag 2 Augustus is gepubliceerd.
Amnesty schrijft: “De Iraanse autoriteiten hebben sinds Hassan Rouhani president werd, strenge en boosaardige maatregelen genomen tegen mensenrechten verdedigers, waarbij activisten die op durven komen voor mensenrechten worden gedemoniseerd en gevangen gezet”.
Volgens de mensenrechten organisatie is hierdoor de hoop op verbetering in de mensenrechten situatie in Iran na de verkiezing van Hassan Rouhani bepaald niet uitgekomen.
Volgens het rapport heeft de Iraanse rechtelijke macht zich de afgelopen 4 jaar gekeerd tegen mensenrechten activisten en hen “handelen tegen de nationale veiligheid” ten laste gelegd. De Revolutionaire Rechtbanken van het Iraanse regime hebben ook mensenrechten activiteiten als “crimineel” bestempeld, gebaseerd op uiterst vage en algemene beschuldigingen.
Amnesty International schrijft in haar rapport dat de “delicten” van sommige veroordeelden “bestaan uit communicatie met de EU, de VN, media kanalen, international vakbonden en mensenrechten organisaties van buiten Iran, waaronder Amnesty International.”

Lees meer...

Het Rapport van Mev. Jahangiri aan Algemene Vergadering van VN

Verschrikkelijke kinderhandel