Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Amnesty verzoekt het Iraanse regiem dringend om Canadese academica vrij te laten.

 Vrijdag, 10 Juni 2016 16:15 - Amnesty International roept het Iraanse regiem op een universiteitsprofessor uit Montreal vrij te laten, die sinds maandag gevangen zit, aldus  de Canadese pers. Alex Neve, secretaris-generaal van Amnesty International Canada, beschreef Homa Hoodfar als een gevangen genomen gewetensbezwaarde.
Neve zei in een verklaring van afgelopen donderdag: “De arrestatie van de gerespecteerde en deskundige geleerde, Dr. Homa Hoodfar, is het meest  recente voorbeeld hoe de Iraanse autoriteiten zich richten op individuen, waaronder academici, die zich bezighouden met het vreedzaam uitoefenen  van hun rechten op vrijheid van meningsuiting en van vergadering”.
"Het is erg verontrustend dat iemand die zich toelegt op vrouwenongelijkheid, onder willekeur wordt gearresteerd en zich mogelijkerwijs in geïsoleerde opsluiting bevindt, zonder toegang tot een advocaat en haar familie.”

 

Volgens haar nicht Amanda Ghahremani, is Hoodfar, een professor in de antropologie aan de Concordia Universiteit, afgelopen maandag gearresteerd  na een ondervraging door de autoriteiten.
Ghahremani vertelde de Canadese Pers op woensdag dat de 65 jarige professor in de beruchte Evin gevangenis zit, naar aanleiding van haar  academisch vrouwenonderzoek in het land.
Ook vertelde zij dat haar tante geen contact was toegestaan met haar advocaat of familie en dat de aard van de aanklachten tegen haar onduidelijk  was. Amnesty heeft Ottawa ook verzocht alle mogelijke diplomatieke maatregelen te nemen teneinde haar onmiddellijke vrijlating en veilige terugkomst  naar Canada te bewerkstelligen.
Omar Alghabra, de parlementair secretaris voor de Minister van Buitenlandse Zaken  Stephane Dion, stelde dat de Canadese Regering de zaak “uiterst  serieus” neemt.
"Wij zijn zeer bezorgd over het welzijn van Dr. Hoodfar en wij willen er alles aan doen om haar daar zo spoedig mogelijk weg te krijgen," zo zei  hij donderdag jongstleden.

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten