Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Iran: Honderden kinderen leven gedwongen bij hun gevangen genomen moeders

           Vrouwen in Iran in de gevangenis met hun kinderen

Een van de tragedies in de Iraanse gevangenissen betreft vrouwen met jonge kinderen die afhankelijk van hun moeder zijn. In het door de mullahs  geregeerde Iran is er geen gelegenheid voor deze vrouwelijke gevangenen om hun kinderen op normale wijze te laten opgroeien. In vele gevallen waar de moeder niemand heeft om de baby achter te laten, is zij gedwongen haar kind in haar cel en achter de tralies te houden.
 “Een van de voorbehouden die het VN Kinderrechten Comite maakte  over kinderen in ons land, gaat over kinderen die achter de tralies door hun  moeders grootgebracht worden. Dit Comite heeft er op aangedrongen dat wij geen kinderen achter tralies vasthouden,” aldus het staats-nieuwsagentschap ILNA dat de regime functionaris Maghare Abed citeert.

 In antwoord op opmerkingen van de chef van de Organisatie van Gevangenissen dat tussen de 200 en 250 kinderen achter tralies leven  samen met hun moeders, zei Abed: “Het achter tralies houden van deze kinderen zal tot grote schade leiden”. Zij beschreef het gevangen  houden van kinderen als geweld tegen kinderen.
“Een aantal van deze kinderen zit in de gevangenis wegens een gebrek aan voorzieningen. Hierdoor wordt geen rekening gehouden met het natuurlijke recht van deze kinderen”, zo voegde zij toe.