Steun Mensenrechten

Stop maatschappelijk geweld

Iraanse verpleegkundigen en leerkrachten houden protestacties, zich aansluitend bij de stakingen van arbeiders in de oliesector

14 Augustus 2020
In navolging van de landelijke stakingen door arbeiders in de Iraanse oliesector hebben vrouwengroeperingen en andere delen van de Iraanse samenleving op veel plaatsen in het land protesten gehouden. Recentelijk hebben Iraanse verpleegkundigen, leerkrachten, arbeiders en getroffen cliënten van corrupte financiële instellingen protestbijeenkomsten en stakingen gehouden in o.a. Teheran, Mashhad, Rasht, Urmia, Ahvaz, Shush, Yazd en Khomein. 

Lees meer...

Minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg schrijft zijn Iraanse collega als onderdeel van een grote ondersteuningscampagne voor de vervolgde Baha’is in Iran

De Minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, Jean Asselborn, heeft een brief geschreven aan de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken, Muhammad Javad Zarif, waarin hij de recente escalatie in de vervolging van de Baha’is, de grootste niet-moslim religieuze minderheid in Iran, veroordeeld. De brief maakt deel uit van een nieuw ondersteuningsoffensief voor de Baha’is in Iran door leden van het Europees Parlement en meerdere parlementariërs en vooraanstaande personen in Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Ierland.

Lees meer...

Media reacties op de protesten in Behbahan

De wereldpers heeft melding gemaakt van de protesten in Behbahan op donderdagavond 16 juli, waarbij tenminste een jonge vrouw, Farzaneh Ansarifar, is gearresteerd. Persagentschap Reuters gaf het artikel over het incident de volgende kop mee: “Iraanse veiligheidstroepen schieten traangas granaten af om demonstranten te verspreiden”.
In het artikel schreef Reuters dat demonstranten in de zuidwestelijke stad Behbahan waren samengekomen en dat er veel troepen in andere steden paraat stonden. Video’s op sociale media, gepost vanuit Iran , tonen demonstranten die schreeuwden: “Vrees niet, vrees niet, we gaan hier samen voor”, en sommige demonstranten scandeerden leuzen tegen de politieke top. Video’s op Twitter toonden de aanwezigheid van een grote troepenmacht in meerdere steden , waaronder Teheran en Isfahan. Getuigen in Behbahan vertelden dat er meerdere arrestaties in de stad hebben plaatsgevonden.


Associated Press berichtte over de protesten in Behbahan onder deze kop: “Internet uitgeschakeld in Iraanse provincie bij het uiteendrijven van een demonstratie door de politie”. Het persbureau schreef vervolgens: “ De politie heeft demonstranten in het zuidwesten van Iran uiteen gedreven die protesteerden tegen de zieltogende economie van de Islamitische Republiek. Autoriteiten hebben het internet uitgeschakeld, zoals NetBlocks.org, een lobbygroep voor internet toegang, berichtte. Video’s toonden slogans van de demonstranten, bekend van andere protesten in het land van vorig jaar, zoals “Wees niet bang, samen staan we sterk, en Niet in Gaza, niet in Libanon, ik zal sterven voor Iran”

Lees meer...

Iran: Aantal Doden Coronavirus boven de 34.700 in 297 Steden

26 april 2020 - Nieuws uit de provincie Sistan en Baluchestan toont een duidelijke stijging in het aantal doden. Het exacte aantal is onbekend, maar in de laatste 24 uur zijn tenminste 90 mensen overleden. Het aantal slachtoffers is momenteel in Teheran 5.870, in Khorasan Razavi 2.775, in Oost Azerbaijan 1.348, West Azerbaijan 1.130, Hamedan 886, Kurdistan 590, Semnan 575, Zanjan 475, North Khorasan 375, en in Lorestan 795.
Terwijl het regime doorgaat met het verdoezelen van het aantal Coronavirus doden, vertelde Alireza Zali, hoofd van de Nationale Taskforce ter Bestrijding van het Coronavirus (NCCT) in Teheran, aan het staatsgecontroleerde dagblad Asr-e Iran: “Sinds de uitbraak van de ziekte hebben we 58.000 bevestigde Corona patiënten in Teheran.”

Lees meer...