Moeders: waarom heeft het regime onze onschuldige zoon vermoord?
De Iraanse rechterlijke macht heeft twee rouwende moeders, Mahboubeh Ramazani en Rahimeh Yousefzadeh, veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege hun rol in het zoeken naar gerechtigheid voor hun kinderen, die werden gedood tijdens de protesten van november 2019 in Iran. Beide vrouwen zijn prominente leden van de groep “Zoekende Moeders van Gerechtigheid”, die verantwoordelijkheden eist van de overheid voor haar acties tijdens de protesten, ook wel bekend als de Aban-protesten.
Achtergrond van de zaak
Mahboubeh Ramazani en Rahimeh Yousefzadeh zijn luidruchtige pleitbezorgers voor gerechtigheid na de dood van hun zonen tijdens de protesten. Navid Behboudi, een student werktuigbouwkunde, werd op 17 november 2019 gedood door direct vuur van de veiligheidsdiensten in de Ghal’eh Hassan Khan-regio. Geboren in september 1996, was Behboudi een uitzonderlijke student, die een van Teheran’s prestigieuze scholen voor getalenteerde kinderen had bezocht voordat hij op tragische wijze om het leven kwam. Sindsdien is Ramazani meerdere keren gearresteerd vanwege haar activisme, waarin ze gerechtigheid eist voor de moord op haar zoon.
Evenzo was Pejman Gholipour, geboren op 29 augustus 2001, net afgestudeerd van de middelbare school toen hij fatally met vijf kogels door de veiligheidsdiensten werd doodgeschoten. Gholipour was, net als Behboudi, een van de vele jonge slachtoffers van de wrede onderdrukking van protestanten door de regering tijdens de Aban-protesten.
De protesten van november 2019
De protesten in november 2019 brak uit in 200 steden in Iran, aangewakkerd door een plotselinge verhoging van de brandstofprijzen. De demonstraties veranderden echter al snel in bredere anti-regeringsprotesten. De regering reageerde met ongekende geweld, waarbij ten minste 1.500 demonstranten binnen 48 uur werden gedood, volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties. De veiligheidsdiensten gebruikten live munitie, tanks en zwaar geschut om de opstanden te onderdrukken, met name in steden als Teheran, Shiraz, Karaj en Mahshahr.
Naast de doden werden meer dan 12.000 mensen aangehouden en raakten 4.000 gewond. Ondanks internationale veroordeling heeft de Iraanse regering haar campagne van intimidatie en vervolging van activisten voortgezet, inclusief de moeders van de vermoorde demonstranten.
De veroordeling van Ramazani en Yousefzadeh is een onderdeel van een bredere inspanning van de Iraanse autoriteiten om de families van degenen die tijdens de protesten van 2019 zijn gedood, het zwijgen op te leggen.
Help alstublieft onze campagne.