Oproerpolitie in het dorp Sarab Kahman in west Iran opende afgelopen week het vuur op inwoners die protesteerden tegen het omhakken van hun walnoot bomen door overheidspersoneel, wat de tweede fase is van een plan tot inbeslagname van hun land.

De veiligheidstroepen vielen huizen en landerijen van de dorpelingen aan in Kahman en Dar Tang-e Olya in Aleshtar en stuitten op protesterende dorpsbewoners. De troepen openden het vuur op de dorpsbewoners met scherpe ammunitie en hagelgeweren, waarbij vele dorpelingen, waaronder vrouwen, gewond raakten. Het aantal gewonden is nog onbekend maar een bericht op de sociale media maakte gewag van 120 gewonden onder de dorpsbevolking. De Iran News Wire kon geen onafhankelijke bevestiging van dit bericht vinden.

Lokale bronnen vertelden dat de botsingen rond het middaguur van afgelopen woensdag begonnen, toen de veiligheidstroepen huizen en landerijen begonnen aan te vallen om de vruchtbomen van de dorpelingen neer te halen.

Volgens het nieuwsagentschap Rokna heeft de Gouverneur van Selseleh County in Lorestan, Morteza Mahdavikia, de botsingen bevestigd, zeggende dat “De politie de orde heeft hersteld in de regio en dat alles weer onder controle is”.

De bestuurder in Lorestan beweerde dat de overheid aan het proberen was het land terug te nemen dat toebehoorde aan de staat.

Mahdavikia zei dat de aanval van woensdag “de tweede fase in de vrijmaking van nationaal land was” en dat het plan werd uitgevoerd met ruggensteun van de rechterlijke macht en de Hoofdrechter van Lorestan.