De blokkade van de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in de buurt van Bagdad duurt voort. De 2.800 vluchtelingen, met inbegrip van 800 vrouwen, zijn nu volledig van brandstof verstoken. Generatoren zijn gestopt. Waterpompen zijn niet in staat om te werken. Het in de koelkasten opgeslagen voedsel bederft nu. Afvalwatertanks zijn overvol doordat de Iraakse regering verhindert dat afvalwater uit het kamp wordt verwijderd.
Op dinsdag 26 augustus 2014 stopte het pompen van water naar Camp Liberty, aangezien de brandstof voor de generatoren van het kamp op was. Iraakse regeringstroepen hebben sinds 16 augustus verhinderd dat brandstof, voedsel en medische goederen het kamp binnenkwamen, wat catastrofistische problemen veroorzaakt.

Het ontbreken van productiecapaciteit betekent dat de 2.800 vluchtelingen geen elektriciteit, geen airconditioning ondanks 50 graden hitte en nu, geen water hebben. Dit vormt een misdaad tegen de menselijkheid gepleegd door de Iraakse regering, die een Memorandum of Understanding (MoU) met de VN ondertekenden waarin ze garandeerden om voor het welzijn en de veiligheid van de ingezetenen van het kamp te zorgen. Een aantal bewoners, waaronder enkele van de vrouwelijke vluchtelingen, is al vanwege gevaarlijk uitdroging naar Iraakse klinieken gezonden.
De Iraakse regering heeft de afgelopen 11 dagen ook de binnenkomst van gecontracteerde septische tankwagens in het kamp verhinderd, zodat de tanks met afvalwater nu overstromen, wat voor de bewoners ernstige hygiënische problemen veroorzaakt.
De VN, de EU en de VS, die de bewoners dwongen hun huis in Kamp Ashraf te verlaten en naar Camp Liberty te verhuizen, hebben volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid en beveiliging van de bewoners en zij moeten druk uitoefenen op Irak om vandaag deze wrede en meedogenloze belegering tegen onschuldige vluchtelingen te beëindigen.