Een klein beetje licht kan al veel duisternis verdrijven
Uw hulp is van urgent belang om een catastrofe in Iran te voorkomen
Help ons alstublieft
Samen staan wij sterk om de levens van politieke gevangenen te redden
Coronavirus Pandemie: Het verschil tussen Iran en andere landen.
Het COVID-19 virus is uitgemond in een pandemie. Er bestaat echter een duidelijk verschil tussen de uitbraak van dit virus in Iran en andere landen.
Vanaf het begin van de uitbraak van deze globale crisis hebben de overheden van landen die zijn getroffen door dit virus alle noodzakelijke maatregelen genomen om de verspreiding van het dodelijke COVID-19 tegen te gaan. Ook zijn zij transparant en eerlijk geweest over de uitbraak, door het aantal besmettingen en doden door het virus bekend te maken.
Helaas is de situatie in Iran, onder het regime van de mullahs, totaal verschillend van andere landen. Inmiddels zijn er al meer dan 49.850 inwoners van Iran aan het virus overleden. Dit terwijl het regime in eerste instantie ontkende dat het virus aanwezig was in Iran en gedurende dagen na de eerste besmetting in de stad Qom weigerde om de stad in quarantaine te zetten. De uitbraak van het virus viel samen met de parlementaire schijnverkiezingen.
Uit angst voor een internationale boycot, die uiteindelijk toch heeft plaatsgevonden, had het regime besloten om een campagne te beginnen om de uitbraak van COVID-19 in Iran te verbergen en zo toch kiezers naar de stembussen te lokken.
Levens van politieke gevangenen lopen gevaar wegens de COVID-19 uitbraak
Politieke gevangenen zijn uitgesloten van de justitiële richtlijnen om gevangenen verlof te geven vanwege de uitbraak van het virus. Vanwege het feit dat deze gevangenen minder toegang hebben tot medische hulp, lopen zij een vergroot risico op het virus. Familieleden van politieke gevangenen hebben meermaals tevergeefs verlof geëist bij autoriteiten.
FOX News Interview met Iraanse Gevangene: In het midden van de Coronavirus uitbraak zijn Iraanse gevangenissen “nachtmerrie-materiaal”.
FOX News schrijft het volgende: “Een gevangene, een 42-jarige man genaamd Meqdad, die uit angst alleen zijn voornaam wil delen, wordt al twee jaar gevangengehouden in de beruchte Evin gevangenis.”
Meqdad vertelt het volgende: “De situatie hier is dat wij allemaal ziek zijn, we hebben allemaal een droge hoest. We hebben allemaal koorts. Er zijn geen test-kits beschikbaar voor ons. We hebben geen wasmiddelen of zeep om onze handen mee te wassen. Gevangenen moeten deze middelen proberen te verkrijgen buiten de gevangenis. Alleen gevangenen met geld kunnen dit, gevangenen zonder geld hebben simpelweg niks.”
Hij gaat verder: “Het lijkt erop dat alle opstandelingen, die het regime in de opstand van afgelopen november niet om het leven heeft kunnen brengen, hier worden geliquideerd door het Coronavirus. Het regime kan iedereen hier om het leven brengen onder het mom dat de gevangene besmet is geraakt met het virus. Gevangenen worden hier weggehaald en meegenomen, zonder dat iemand weet waar zij zijn.”
Het artikel van FOX News sluit als volgt af: “Ondanks het betoog van Meqdad voor interventie, heeft Iran International TV op dinsdag vermeld dat het regime van Iran het verzoek voor toegang tot de Evin gevangenis van de World Health Organization (WHO) heeft geweigerd.”
De vader van politieke gevangene Atena Daemi heeft ook aangekondigd dat zijn verzoek om verlof voor zijn dochter, die lijdt aan verschillende ziektes in de gevangenis, is afgewezen door de autoriteiten.
Mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is op maandag 16 maart 2020 in hongerstaking gegaan, om zo te protesteren tegen de weigering van autoriteiten om gevangenen met verlof te laten gaan vanwege het Coronavirus. In een brief heeft zij haar hongerstaking aangekondigd en schrijft zij het volgende: “Het is van nationaal belang om zoveel mogelijk afdelingen van gevangenissen te sluiten, zo ook de vrouwen afdeling van de Evin gevangenis.”
Sepideh Farhani, een burgerrechtenactivist die ook gevangen zit in Evin, is verlof ontzegd, ondanks de uitbraak van het coronavirus en een belofte van tijdelijke vrijlating vorige week door de gevangenisautoriteiten. Haar familie heeft op 18 maart een borgtocht betaald om haar vrijlating te verzekeren, maar gerechtelijke ambtenaren en gevangenisautoriteiten hebben geweigerd haar verlof te verlenen. Sepideh Farhan, burgerrechtenactiviste, werd tijdens de opstand eind december 2017 en januari 2018 door de veiligheidstroepen gearresteerd en zit haar straf uit in de Evin-gevangenis.
Naam ANBI: Stichting steun mensenrechten, Stop maatschappelijke geweld
KVK: 34309629
Rsin/Fiscaal nummer: 819811403
Site: www.steunmensenrechten.nl
E-mail: steun.mensen.rechten@gmail.com
Bankgegevens:
Incassant ID: NL94ZZZ343096290000
Rabobank: NL68RABO0139241264
ING Bank: NL61INGB0005827555