2 mei 2020 – De dood ten gevolge van een Corona-infectie van een vrouwelijke medegevangene veroorzaakt woede.

Als uiting van protest gingen sommige vrouwen die opgesloten zitten in de Centrale Gevangenis van Urumia, op zaterdag 28 maart 2020, in hongerstaking, toen Fatemeh Alizadeh , een medegevangene, aan een Corona-infectie overleed.

De gevangenen op de vrouwenafdeling van de gevangenis weigerden hun lunch die dag en gooiden het op de grond met de verklaring ,dat ze nu in hongerstaking waren en bleven tot hen een tijdelijke vrijlating in verband met de uitbraak van het Corona-virus toegezegd zou worden .

Fatemeh Alizadeh,53 jaar oud, uit Kermanshah, was er de dag voor haar dood zeer slecht aan toe. De medische staf van de gevangenis werd verwittigd.: desondanks ondernam men niets om haar bij te staan en haar leven te redden.

Door de verspreiding van het Corona-virus in de Iraanse gevangenissen zijn verschillende vrouwen omgekomen ,o.a. twee van hen in de Qarchak.Gevangenis in Varamin.
Op de vrouwenafdeling van d Evin Gevangenis zijn ook enkelen in hongerstaking gegaan, onder hen Nasrin Soutadeh en Rezvaneh Ahmad Khan Beigi .Dit alles uit protest tegen de weigering van de autoriteiten gevangenen tijdelijk vrij te laten zolang de Corona-crisis duurt.
Een aantal met het virus besmette bewakers van de vrouwenafdeling in de Evin gevangenis is om die reden naar huis gestuurd. De gevangenen van deze zelfde afdeling lopen dus zeker gevaar een Covid-19 infectie op te lopen.

Gedurende de eerste week van het Iraanse nieuwe jaar kwamen verzamelden vele families van politieke gevangenen en hun advocaten zich bij het kantoor van de hulpofficier van justitie van de Evin gevangenis met de intentie geïnformeerd te worden omtrent een eventuele tijdelijke vrijlating van de gevangenen.
De hulpofficier van justitie liet zich echter niet zien, maar liet weten later met informatie te komen.
De familie van de politieke gevangene en voorvechtster van vrouwenrechten Saba Kord Afshari werd medegedeeld, dat hun dochter geen tijdelijk verlof kreeg : ze is immers veroordeeld tot een celstraf van meer dan 5 jaar !

Iraanse activisten lieten weten dat zondagavond 29 maart 2020 het aantal doden ten gevolge van de Corona-uitbraak in Iran ,verspreid over 232 steden, opgelopen is tot 13.600.