Naam ANBI : Stichting steun mensenrechten, Stop maatschappelijke geweld
KVK: 34309629
KVK: 34309629
Rsin/Fiscaal nummer: 819811403
Post adres: Postbus 13482, 2501EL Den Haag
Bezoekadres: Lange kleiweg 54 Rijswijk
Telefoon: 0703470136
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.steunmensenrechten.nl
Bankgegevens:
Incassant ID: NL94ZZZ343096290000
Rabobank: NL68RABO0139241264
ING Bank: NL61INGB0005827555
De bestuur instelling:
Onze bestuurssamenstelling is een voorzitter, secretaresse en. penningmeester.
Adressen zijn bij de stichting bekend.
Bestuursleden hebben gezamenlijke bevoegdheid.
Als Publicatie van de namen van bestuurders voor hen en of familieleden van hun veiligheidsrisico vormt, kan ontheffing worden verleent door de belastingsdienst.
Daarvoor heeft belastingdienst een ontheffing aan de stichting verleend.
Het beleidsplan:
Afgelopen jaar heeft het bestuur elk kwartaal vergadering gehouden op haar kantoor in Den Haag,
De vergaderingen worden geleid door de voorzitter van stichting.
Na afloop van boekjaar 2015 is de balans vastgesteld en zijn besluiten genomen naar aanleiding van de uitgaven en inkomsten.
Onze bestuursleden zijn in verschillende periodes door oproep door de secretaris bijeen gekomen om te beslissen over te voeren acties naar aanleiding van gebeurtenissen in Iran.
Het beloningsbeleid:
De bestuursleden zijn allen vrijwilliger en krijgen geen beloning voor hun werkzaamheden, Zij hebben wel recht op vergoeding van de door de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
Doelstelling:
De Stichting heeft als doel: Het bevorderen van (inter) nationale hulp en samenwerking voor het realiseren van de Conventie van Mensenrechten van de Verenigde Naties” in Iran.
Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houdt en of daartoe bevorderlijk kan zijn.
De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door hulpverlening aan de slachtoffers van diverse maatschappelijke misstanden in de samenleving van Iran. Alsmede de bekendmaking van deze schendingen van de mensenrechten door middel van het voorbereiden en organiseren van demonstraties, bijeenkomsten, conferenties, seminars en symposia. En ook met behulp van het publiceren, drukken en verspreiden van boeken, tijdschriften, bulletins en brochures. Tenslotte streven wij na samenwerking met andere (inter) nationale organisaties, die eenzelfde doel beogen
Verslag van de uitgeoefende activiteiten
Het Jaarverslag 2016: Stichting Steun Mensenrechten.
Voorwoord
In 1979 kwamen Iraniërs in opstand tegen de dictatuur van de Sjah voor meer vrijheid en democratie. In de afgelopen 38 jaar kende Iran zeer veel martelingen, executies en grove schendingen van de mensenrechten. Sindsdien zijn er meer dan 120.000 mensen geëxecuteerd en executie van jongeren, vrouwen, intellectuelen, journalisten en activisten is nog steeds aan de orde van dag.
Resultaat van de bijna vier decennia lange heerschappij van een middeleeuwse theocratie van Mollahs in Iran, is armoede, corruptie en werkloosheid, die gepaard gaan met uitzichtloosheid voor de jongere generatie. Vele duizenden daklozen, waaronder veel jonge kinderen, moeten in Teheran op straat de nacht doorbrengen. Een nieuw fenomeen is dat de mensen die huis en haard verloren hebben hun toevlucht zoeken tot graven op de begraafplaatsen. De Mollahs begaan vele misdaden in de naam van God en religie. Het Iraanse regime is tot nu toe 62 keer veroordeeld door VN resoluties over de mensenrechten situatie in Iran. Het laatste rapport van de speciale VN gezant voor de mensenrechten in Iran, dhr. Ahmed Shaheed, vermeldt dat grove schending van de mensenrechten nog aan de orde van de dag is. Het Iraanse regime laat geen enkele mensenrechten organisatie tot het land toe om te voorkomen dat de situatie in Iran onafhankelijk onderzocht kan worden.
In de afgelopen jaren probeerde onze stichting een stem te geven aan de slachtoffers van dit regime en hun families. We stellen de vele misdaden van het Iraanse regime aan de kaak en vragen aandacht voor diegenen die zich ten behoeve van vrijheid en democratie hiertegen verzetten. Zo willen we dat mensen die zich verzetten tegen de onderdrukking van dit regime zich gesteund voelen door ons en de hoop niet verliezen.
Het jaar 2016 is in Iran begonnen met executies. Alleen al in de eerste week van januari zijn er 25 mensen opgehangen. Op deze wijze ging het jaar 2016 ook verder en wij hebben vaak nieuws moeten aanhoren over de vele executies, waaronder die van minderjarigen en van religieuze en etnische minderheden zoals Sunni’s, Koerden en Baluchi’s. Maar ook nieuws over massa executies in gevangenissen in de steden Sari, Zahedan, Orumiyeh, Karaj en Khoramabad. Er werden gemiddeld drie mensen per dag gedood. En ook over de raketaanval op Kamp Liberty in Irak, waar Iraanse dissidenten verbleven die in juni 2016 werden bestookt door 80 raketten. Hierbij lieten 24 mensen het leven en raakten 40 mensen gewond.
Discriminatie van minderheden, zwakkeren in de maatschappij en vrouwen, die door de corruptie en onderdrukking een zwaar leven leiden, gaat onverminderd door. Meest schrijnend voorbeeld waren de arme daklozen die hun toevlucht zochten in de graven op de begraafplaatsen. Ze werden met harde hand verdreven en sommigen werden gearresteerd.
Sommige gevangenen die eerder waren vrijgelaten zijn opnieuw opgepakt.
In gevangenissen gingen de gevangenen in hongerstaking vanwege de mensonwaardige situaties aldaar, onrechtvaardige veroordelingen en de rechtsgang. Veel hongerstakers kwamen in een levensgevaarlijke situatie terecht waarbij geen medische zorg verleend mocht worden. De speciale rapporteur van de VN voor de mensenrechten situatie in Iran heeft hierover zijn ernstige zorgen geuit.
Er zitten vele jonge mensen in de dodencel. Het regime heeft 11 veroordelingen uitgesproken tot amputatie van de handen. Tot het einde van het jaar zijn er 3 van uitgevoerd.
Zes mensen zijn veroordeeld tot ‘verwijdering van de ogen’; 1 van deze vonnissen is in 2016 uitgevoerd.
Twee mensen zijn gestenigd en in totaal zijn 11.718 zweepslagen toegediend aan veroordeelden.
100 burgers hebben het leven gelaten door militaire interventies van het regime.
1806 mensen zijn gearresteerd vanwege deelname aan demonstraties.
Ten minste 964 mensen zijn geëxecuteerd.
In 2016 hebben we weerloze slachtoffers van dit regime en hun familie hulp geboden en bijgestaan. Met het aan de kaak stellen van de misdaden van het regime trachtten we een stem te geven aan hen die strijden voor meer vrijheid en democratie in Iran en aan hen die immense druk en repressie ten deel valt. We hebben hun stem aan het publiek en de mensenrechten organisaties laten horen.
Onze stichting ziet het opkomen voor de zwakkeren en onderdrukten en het hoop geven aan deze groepen mensen als onze plicht. We hebben ons volledig toegelegd op het tegengaan van onderdrukking, vooral gericht op de Iraanse vluchtelingen in het Irakese vluchtelingenkamp.
Verslag 2016 van de Stichting Mensenrechten
Onze activiteiten in 2016 richtten zich op snelle acties en reacties om het acute leed veroorzaakt door de onderdrukking in Iran tegen te gaan. Met snelle (re)acties probeerden we aandacht te genereren van de mensenrechten organisaties en het publiek ten einde hen te mobiliseren. Op deze wijze kon het regime onder druk gezet worden om de mensenrechten schendingen te stoppen of te verminderen. Zo is er veel druk uitgeoefend op het regime bij arrestaties van activisten, om te komen tot uitstel en/of herroeping van executies of om vrijlating van gevangenen te bewerkstelligen. Ook zijn verdere aanvallen op Iraanse vluchtelingen in het Irakese vluchtelingenkamp voorkomen, doordat deze vluchtelingen naar een veilige plek zijn gebracht.
Deze doelen hebben we bereikt door het organiseren van wekelijkse demonstraties, bijeenkomsten, straattentoonstellingen en boekenverkoop in Amsterdam en Den Haag. Daarnaast voerden we in vele steden informerende gesprekken met honderden voorbijgangers op straat.
Doel van de acties: het aan de kaak stellen van de misdaden van het regime in algemene zin. De aandacht vestigen op onderdrukking en religieuze repressie. Internationale mensenrechten organisaties tot actie bewegen en het lot van de vluchtelingen in het kamp in Irak onder de aandacht te brengen.
Gedurende het jaar 2016 hebben onze vrijwilligers gedurende drie dagen per week in vele steden het publiek direct benaderd. In de steden, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Nijmegen, Delft, Gouda en Hilversum zijn de schendingen van de mensenrechten in Iran gedocumenteerd aan de kaak gesteld. Hierbij zijn duizenden handtekeningen verzameld als ondersteuning in de strijd tegen de mensenrechten schendingen in Iran. Deze handtekeningen zijn aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken overhandigd.
In 2016 zijn we doorgegaan met het verspreiden van meer dan tienduizend gedrukte nieuwsbrieven, onze standpunten en informatieve boeken, om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Iran. Met hetzelfde doel hebben we informatie verspreid naar geïnteresseerden via e-mail en nieuwsbrieven.
De bewoners van kamp Liberty zijn Iraanse dissidenten die voorheen in kamp Ashraf waren gehuisvest. Zij verbleven in kamp Liberty onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp dat niet voldeed aan de internationaal geaccepteerde normen. In deze situatie zijn ze diverse keren aangevallen door het regime van Mollahs. De Irakese regering, in samenwerking met het regime van Iran, stelde voor het kamp een embargo in op medicijnen en voedsel.
In juni 2016 heeft het regime van de mollahs kamp Liberty met 80 raketten bestookt, met de bedoeling het kamp volledig te vernietigen. Deze aanval heeft het leven van 24 bewoners geëist en er zijn een nog groter aantal gewonden gevallen. Hiertegen hebben we actie gevoerd, vooral richting het Nederlandse Parlement, en hebben we gepleit voor de bescherming en herplaatsing van deze vluchtelingen naar veilige landen buiten Irak. Onze actie heeft uiteindelijk een bijdrage geleverd aan het oplossen van dit probleem. Met vreugde kunnen we melden dat deze vluchtelingen in september 2016 naar veilige landen zijn verplaatst. We zullen hen die veel schade en leed hebben ondervonden, waar nodig, blijven ondersteunen.
Onze stichting heeft alle Iraanse culturele en nationale (feest)dagen aangegrepen om er een ontmoetingsgelegenheid van te maken voor Iraniërs uit alle gelederen. Zo hebben we ongeveer 240 families van Iraanse ballingen, ongeacht hun culturele, etnische en religieuze achtergrond met elkaar in contact gebracht en heeft iedereen zich achter de mensenrechten activiteiten van de stichting geschaard.
Hieronder een overzicht van deze activiteiten:
Financiële verantwoording
Financieel beheer is een van de randvoorwaarden voor stichting steun mensenrechten stop maatschappelijk geweld in 2014 geweest. Uitgangspunten voor het financieel beheer zijn transparantie, verantwoording en verantwoordelijkheid en zorg voor continuïteit. Het financieel beleid van de stichting steun mensenrechten stop maatschappelijke geweld bestaat uit vrijwillige giften en hulp van mensen.
Stichting Steun mensenrechten
Balans per 31 december 2016
31-dec-16 | 31-dec-15 | |
€ | € | |
Materiale vaste Activa | 3000,00 | 850,00 |
vorderingen | 0,00 | 0.00 |
Liquide middelen | 3.325,89 | 17.169,58 |
Totaal | 6.325,89 | 18019,58 |
Passiva | ||
Eigen vermogen | -15.424,11 | -23948,91 |
Kortlopende schulden | 21.750,00 | 34.868,49 |
6.325,89 | 10.919,58 | |
Resultaatrekening over: | 2016 | 2015 |
Ontvangsten | ||
Ontvangen Giften Donaties en interesse | 109.424,15 | 103.472,56 |
Overige baten | 0,00 | 0,00 |
Totaal | 109.424,15 | 103.472,56 |
Lasten | ||
Internationale bijeenkomsten | 24.085,00 | 26.933,62 |
Nationale bijeenkomsten | 25.468,10 | 25.949,08 |
Demonstraties en Acties | 13.281,32 | 12.523 |
Mediavoorlichtinge mailing | 5.000,21 | 7.402,55 |
Totaal besteed aan doelstelling | 67.834,63 | 72.808,25 |
Kosten eigen werving | 11.430,32 | 4.470,96 |
Overige uitgaven | 0,00 | 0,00 |
Totaal besteed aan fondswerving | 11.430,32 | 4.470,96 |
Kosten beheer en administratie | ||
Huisvestingskosten | 15.690,52 | 15.801,98 |
Afchrijvingen | 850,00 | 0,00 |
Beheerkosten | 2.522,93 | 2.635,38 |
Vervoerkosten vrijwilligers | 1.895,80 | 4.506,95 |
Fianaciele baten en lasten | 675,15 | 731,48 |
21.634,40 | 23.675,79 | |
Bijzondere baten en lasten | 0,00 | 0,00 |
Resultaat Stichtingsjaar | 8.524,80 | 2.517,56 |