Shabnam Madadzadeh is een van de meest bekende studentactivisten en heeft zes jaar in de gevangenis gezeten vanwege haar studentenrechten activiteiten op de universiteit.
Zij wist onlangs uit Iran weg te komen en is nu in staat te spreken over de verschrikkelijke condities in Iran en in de vrouwengevangenissen.
De Engelse International Business Times heeft op 26 November 2016 een interview met haar gepubliceerd. Passages uit dit interview afgenomen door Callum Paton volgen hieronder:
De 29 jarige Shabnam Madadzadeh heeft 6 jaar vastgezeten, waarvan 5 jaar in sommige van de meest beruchte gevangenissen van het zeer gepolitiseerde, criminele rechtssysteem in Iran. Door middel van heimelijk verstuurde brieven vanuit haar cellen liet Madadzadeh licht schijnen op de vaak draconische condities waaraan zij en duizenden andere vrouwen waren blootgesteld…
“op elk moment, elke seconde kun je de dood voelen. De ondervragers hebben het elke dag over executie en zelf denk je elke dag dat je geëxecuteerd gaat worden”, aldus Madadzadeh in een telefonisch interview met de IBTimes.
In de Raja’i Shahr gevangenis leefde Madadzadeh in een kamer, of beter een soort “gang”, volgepropt met 200 vrouwen met slechts 2 toiletten en onveilig drinkwater. De lampen in de kamer gingen nooit uit, waardoor de gevangenen geen slaap kregen tussen de wrede verhoorsessies door.
“De verhoren gingen ook gepaard met fysieke martelingen. Vijf of zes mannen stonden om me heen en bij het vragen stellen sloegen ze me overal en trokken aan mijn haren” zei Madadzadeh.
Haar ondervragers hoopten dat Madadzadeh afstand zou nemen van oppositiegroepen die in Iran zijn verboden door het regiem van de mullahs en die de omverwerping van het islamistisch regiem propageert.
“Ik zie nog steeds het gezicht van een vrouw voor me die me vertelde dat ze 6 keer door een bewaker verkracht was. Het was verschrikkelijk. Mijn hart brak en al luisterend kon ik alleen maar huilen omdat ook ik gevangen zat en niets kon doen voor haar en de andere vrouwen. Ik zei tegen mezelf dat ik de stem van deze vrouwen moest zijn, omdat dat de manier is om deze vrouwen te ondersteunen en om het regiem te bestrijden”, voegde zij toe…
“Ik ben er van overtuigd dat al deze vrouwen slachtoffers van het regiem zijn, zonder enig basisrecht voor ook maar één van de gevangenen”, zei Madadzadeh en vervolgde: “In het bijzonder voor vrouwen in Iran: zij hebben geen enkel recht en het ontbreekt hen geheel aan veiligheid en mensen die hen helpen “.