September 2012 – BN DeStem.nl – BAGDAD – De laatste bewoners van Kamp Ashraf, een vluchtelingenkamp in Irak voor Iraniërs, zullen 12 september naar een ander opvangkamp vertrekken. Dat meldde een Iraanse oppositiegroep vrijdag.

De 680 overgebleven vluchtelingen zullen per konvooi naar een nieuw kamp in Hurriya vlakbij Bagdad worden gebracht. Eerder deze week deden de VS nieuwe pogingen om buiten Irak onderdak te vinden voor de bewoners van Kamp Ashraf. Het kamp was een uitvalbasis voor tegenstanders van het Iraanse regime. Nog altijd wonen er leden van de oppositie.

Bedreiging
Irak wil van het kamp af, omdat het een bedreiging vormt voor de banden met buurland Iran. In december 2011 tekende Irak een overeenkomst met de Verenigde Naties waarin zij beloven een nieuw onderkomen te zoeken voor de vluchtelingen.
Inmiddels zijn ongeveer 2000 van de vluchtelingen overgeplaatst, maar de verhuizing van 1200 anderen liepen begin mei vertraging op. Begin augustus werd de evacuatie hervat. Naar verwachting zal het kamp aan het eind van september leeg zijn. Het nieuwe opvangkamp is een voormalige Amerikaanse militaire basis 80 kilometer van Bagdad.
Oorlog
Kamp Ashraf bestaat al sinds de jaren 80, toen Irak en Iran in oorlog waren. De afgelopen jaren is Ashraf herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen door het Iraakse leger. Daarbij vielen doden en gewonden. Het laatste grote incident vond plaats in april. Toen vielen de Iraakse veiligheidsdiensten het kamp binnen en kwamen 34 mensen om het leven.