22 februari 2013 – Persconferentie in Brussel: gevaar voor nog meer  terreuraanslagen op asielzoekers in Camp Liberty

leden van het Europees Parlement hebben op 20 februari tijdens een persconferentie in Brussel gevraagd om dringende maatregelen van de Europese Unie en de internationale gemeenschap om de meer dan 3.000 Iraanse politieke vluchtelingen in Camp Liberty in Irak te beschermen tegen nog meer terreur aanslagen.

Struan Stevenson, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Irak, zei dat de terroristische aanslag van 9 februari, waarbij onder de Iraanse ballingen in Camp Liberty zeven doden en meer dan 100 gewonden vielen, heeft aangetoond dat het kamp niet voldoende beschermd is tegen terreuraanslagen en luchtaanvallen. De Iraakse autoriteiten hebben verklaard dat ze de veiligheid van de Iraanse ballingen niet kunnen garanderen.

De Iraanse asielzoekers zijn in de loop van 2012 onder druk van Irak verhuisd van de nederzetting Ashraf naar de voormalige Amerikaanse militaire basis Camp Liberty bij Bagdad. De Iraanse oppositie wordt in het kamp als gevangenen vastgehouden. Camp Liberty is slechts een halve vierkante kilometer groot. Op dat kleine oppervlak moeten meer dan 3000 Iraanse ballingen in barakken leven.

In de nederzetting Ashraf, waar de Iraanse ballingen in 25 jaar een goed functionerende gemeenschap gecreëerd hadden, zijn gebouwen en voorzieningen die bescherming bieden tegen dergelijke aanvallen.

gezien het acute gevaar van verdere terreuraanslagen, de voortdurende onderdrukking van de Iraanse ballingen en de humanitaire crisis in Camp Liberty, eisen de Europarlementariërs dat de Iraanse asielzoekers teruggebracht worden naar Ashraf en onder internationale bescherming geplaatst worden.

Ze deden een oproep aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN om het recht op asiel van de politieke vluchtelingen in Camp Liberty per omgaande te erkennen, zodat hun opname in veilige derde landen bespoedigd kan worden.