Door Mansoureh Galestan, 8 maart 2019
Een VN conferentie in Geneve heeft afgelopen donderdag de zo noodzakelijke verduidelijking gebracht over mensenrechten schendingen in Iran in 2018.
Tijdens de conferentie, getiteld “De stand van de Mensenrechten in Iran in 2018”, voerden prominente hoogwaardigheidsbekleders en experts het woord over het geweld van het regime tegen het Iraanse volk, met speciale aandacht voor de massamoord van 1988 op 30.000 politieke gevangenen. Het is duidelijk dat niemand is gestraft voor deze misdaad tegen de menselijkheid en dat vele verantwoordelijken nog steeds in Iran aan de macht zijn.

Alfred de Zayas, voormalig onafhankelijk VN expert voor de Promotie van een Democratische en Onpartijdige Internationale Rechtsorde, stelde: “We moeten de druk op de mullahs handhaven. Dit is een van de grootste misdaden van de tweede helft van de vorige eeuw….De mullahs behoren niet ongestraft te blijven”.
Sanabargh Zahedi, Voorzitter van de Gerechtelijke Commissie van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), zei: “Ebrahim Raisi, [die recentelijk is benoemd tot hoofd van de zogenaamde gerechtelijke macht van het regime] was een sleutelfiguur in het doodscomité in 1988. Hij was verantwoordelijk voor de massamoord van 1988, die door de Groot Ayatollah Hossein Ali Montazeri [de afgewezen opvolger van de stichter van het regime Ruhollah Khomeini] wordt beschreven als de grootste misdaad door de Islamitische republiek.”
Tahar Boumedra, hoofd van de organisatie Gerechtigheid voor de Slachtoffers van de Massamoord van 1988 in Iran (JVMI) en voormalig hoofd van het mensenrechten bureau van de speciale VN missie in Irak, stelde: “[Asma] Jahangir heeft fantastisch werk gedaan met het inzicht dat misdaden tegen de menselijkheid hebben plaatsgevonden in Iran in 1988…We kunnen er niet van uitgaan dat Iran onafhankelijke onderzoekers heeft. We weten dat dat onmogelijk is. We hopen dat de nieuwe Rapporteur zich bij ons voegt, daar de families en voormalig politieke gevangenen in afwachting zijn en een gebaar verwachten. Zij willen gehoord worden.”
De mensenrechten schendingen in Iran zijn aanzienlijk toegenomen sinds het begin van de anti-regime protesten in het hele land in december 2017, waarbij betogers en mensenrechten voorstanders het voornaamste doelwit vormen.
Rémy Pagani, de vroegere burgemeester van Geneve, zei: “Een recent rapport van Amnesty International baart veel zorgen. De campagne van het regime van de laatste paar maanden om de protesten de kop in te drukken, spreekt over meer dan 7000 arrestaties, waaronder mensenrechten voorstanders.”
De conferentie heeft ook gesproken over de NCRI, die momenteel als parlement in ballingschap functioneert. Een ander belangrijk discussiepunt waren de terroristische aanvallen, opgezet door het regime, tegen de Iraanse oppositie in Europese landen.
Struan Stevenson, voormalig lid van het Europees Parlement, stelde: “In December vorig jaar heeft Albanië de Iraanse Ambassadeur aldaar het land uitgewezen, omdat hij een bedreiging vormde voor de publieke veiligheid. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk leken meer trek te hebben in met bloed bezoedelde handelsdollars…De mullahs moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun misdaden in Iran. Luister alstublieft naar de wanhoopskreten van de miljoenen onderdrukte Iraniërs.”
Andere sprekers op de conferentie hebben onder het regime geleefd, zoals Simin Nouri, Sima Mirzaie, Sahar Sanaie, and Parvaneh Madanchi, als ook Parviz Khazai, de NCRI Representant in de Scandinavische landen.