Samen Strijden voor Leven en Vrijheid: Stop Executies in Iran

Ik wil overleven! Nee tegen de executie

In het hart van Iran, waar de zon opkomt boven de hoop van miljoenen, heerst een schaduw van angst en wanhoop. Elke dag worden levens beëindigd in de naam van onrechtvaardigheid, waar executies de stemmen van de onschuldigen verstommen. Deze tragedie is niet alleen een statistiek; het zijn mensen met dromen, geliefden, en toekomstplannen die op brute wijze worden weggevaagd.
Onze stichting is opgericht met een heldere missie: deze onmenselijke praktijk een halt toe te roepen. Wij geloven in de kracht van samenhorigheid en de onverzettelijke menselijke geest. Dit levensreddende project heeft als doel een einde te maken aan de executies in Iran en de wereld wakker te schudden voor deze gruwelijke realiteit.
Stel je voor dat je in de schoenen staat van iemand die ten onrechte is veroordeeld. Iemand die geen kans heeft om zijn verhaal te vertellen, om gehoord te worden. Elk leven dat verloren gaat, is een onomkeerbaar verlies voor onze mensheid. Maar samen kunnen we deze cyclus van geweld doorbreken. Samen kunnen we een krachtige stem vormen tegen onrecht en de eis voor rechtvaardigheid laten weerklinken.
Met jouw steun kunnen we de boodschap verspreiden, bewustzijn creëren en een wereldwijd verzet tegen deze wrede praktijken opbouwen. Elke handtekening op een petitie, elke donatie en elke daad van solidariteit zijn essentieel. Jouw betrokkenheid kan levens redden en de hoop hernieuwen voor degenen die onderdrukt worden.
Wij vragen je om te staan voor de rechten van de mens, voor gerechtigheid en voor de toekomst. Laten we samen de schreeuw om vrijheid laten horen, laten we samen de levens redden die zo hard nodig zijn. Het is tijd om de ketenen van angst te verbreken en een toekomst te bouwen waarin ieder leven wordt gerespecteerd en gekoesterd.
Neem deel aan onze strijd. Jouw stem kan een verschil maken. Laten we samen de executies in Iran stoppen en een boodschap van hoop en rechtvaardigheid de wereld insturen. Samen kunnen we de koers van de geschiedenis veranderen en de onschuldigen beschermen.

In de recente golf van protesten in Iran zijn meer dan 30.000 demonstranten gearresteerd, waarbij minstens 2.000 met onmiddellijke executie worden bedreigd. De landelijke protesten tegen het fundamentalistische en vrouwonvriendelijke Mullah-regime duren voort sinds 16 september 2022, ondanks brute repressie. Het Iraanse volk, aangevoerd door vrouwen en jongeren, blijft dapper opkomen voor mensenrechten, de rechten van religieuze en etnische minderheden, en vrijheid voor alle Iraniërs.

Sinds het begin van de protesten in september 2022 heeft het Iraanse regime de onderdrukking opgevoerd, wat heeft geleid tot massale arrestaties en doodvonnissen. Het regime misbruikt de nieuwe crisis in het Midden-Oosten om een bloedbad aan te richten onder de Iraanse bevolking, in de hoop de groeiende burgerbeweging te onderdrukken. Veel jonge demonstranten worden nu met de dood bedreigd of zijn naar onbekende locaties gebracht, wat hun leven ernstig in gevaar brengt.
Internationale Campagnes Stichting steun mensenrechten heeft een internationale campagne gelanceerd met wake’s, bewustwordingscampagnes en oproepen aan hooggeplaatste mensenrechtenfunctionarissen om de executie en marteling van gevangengenomen demonstranten, vooral vrouwen en jongeren, te voorkomen.

“DEZE SCHOKKENDE MISDADEN MOETEN ZO SNEL MOGELIJK WORDEN GESTOPT!”
Een groot aantal gevangenen die al meer dan 10 jaar vastzitten, evenals honderden demonstranten in verschillende steden in Koerdistan en andere provincies van Iran, zijn onder verschillende voorwendselen gearresteerd en naar de beruchte Qezal Hesar-gevangenis in Karaj gebracht, waar de minimale vereisten voor hygiëne, voeding en menselijke huisvesting ontbreken. Dit regime executeerde meer dan 850 gevangenen in 2023.

Advocacy en Publieke Bewustwording

• Het houden van wake’s en openbare demonstraties om internationale aandacht te vestigen op het lot van Iraanse gevangenen.
• Samenwerken met wereldwijde mensenrechtenorganisaties om de oproep tot onmiddellijke actie tegen executies te versterken.

Juridische en Diplomatieke Inspanningen

• Het indienen van gedetailleerde rapporten en bewijzen bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en de VN-Mensenrechtenraad.
• Continu lobbyen en diplomatieke inspanningen leveren om internationale en juridische druk uit te oefenen op het Iraanse regime.

Mohammad Javad Vafaei: De 27-jarige werd gearresteerd wegens deelname aan protesten in Mashhad en onderworpen aan 65 dagen fysieke en psychologische marteling. Een bokskampioen en leraar, Vafaei’s leven werd gered door internationale campagnes en veroordelingen door Nobelprijswinnaars en prominente figuren. We moeten blijven aandringen op internationale en juridische druk om de executieplannen van het Iraanse regime te stoppen. Voortdurende campagnes en publieke bewustwording zijn van vitaal belang om het regime te binden en levens te redden.

Succes: augustus 2024: Doodvonnis van Toomaj Salehi vernietigd
Dringende maatregelen voor Tomaj Salehi: Tomaj Salehi, een 33-jarige kunstenaar en politiek gevangene, een werktuigbouwkundig ingenieur en een beroemde rapper die bekend staat om zijn kritische liedjes over het regime, werd op 24 april ter dood veroordeeld. Maar met veel inspanningen en grote en internationale campagnes werd zijn doodvonnis ongedaan gemaakt

Sluit je aan bij onze strijd voor leven en rechtvaardigheid!

Help ons levens te redden in Iran, waar elke dag de onschuldigen het slachtoffer worden van wrede mensenrechtenschendingen. Jouw steun is van onschatbare waarde in onze dringende campagne om deze gruwelijke executies te stoppen. Samen kunnen we een krachtige stem zijn voor degenen die worden verstomd door angst en onrecht. Elke bijdrage en elke daad van betrokkenheid kan het verschil maken en een sprankje hoop brengen aan diegenen die het zo hard nodig hebben. Laat ons samen opstaan voor gerechtigheid en menselijkheid!
Stichting steun mensenrechten, Stop maatschappelijke geweld

ING: NL61INGB0005827555
K.v.K.: 34309629
E-mail: info@steunmensenrechten.nl
Tel: 070-3470136
Mobiel: 06-33651330
Laan van ‘s-Gravenmade 80
2495 AJ Den Haag

Wereldwijde Campagne om Executies in Iran te Stoppen – Help Ons alstublieft

Iran: Een Laatste Boodschap van een Politieke Gevangene die ter Dood is Veroordeeld uit de Evin Gevangenis
20 september 2024

In een uitdagende verklaring, uitgegeven vanuit de Evin-gevangenis, heeft de politieke gevangene Behrouz Ehsani, die ter dood is veroordeeld, verklaard dat hij niet zal onderhandelen voor zijn leven, en herbevestigde hij zijn toewijding aan zijn principes. Ehsani, 69 jaar, is een van de twee gevangenen die door afdeling 26 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, onder voorzitterschap van rechter Iman Afshari, ter dood zijn veroordeeld. Samen met Mehdi Hassani werd Ehsani veroordeeld op beschuldigingen van “vijandschap tegen God” , “corruptie op aarde” , en andere aanklachten. Hun advocaat werd onlangs geïnformeerd over het vonnis.

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen arresteerde Ehsani in november 2022 tijdens de wijdverbreide protesten, en sindsdien zit hij al bijna twee jaar in hechtenis. Terugkijkend op het vonnis sprak Ehsani zijn bereidheid uit om zijn leven te offeren voor de bevrijding van het Iraanse volk, en benadrukte hij dat zijn straf in lijn is met het voortdurende gebruik van executie door het regime als een repressiemiddel.

Ehsani onthulde dat hij en andere gevangenen deelnemen aan de dinsdagse “Nee tegen Executies” hongerstaking, die al 34 weken voortduurt, samen met 21 andere gevangenissen in het land. Hun staking zal voortduren, verklaarde hij, “zolang er nog hoofden aan de galg hangen.”

In zijn laatste woorden veroordeelde Ehsani het wijdverbreide gebruik van executie door het regime, niet alleen gericht tegen politieke gevangenen maar ook tegen gewone gevangenen, die hij beschreef als slachtoffers van hetzelfde repressieve systeem. Hij riep de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen het executiebeleid van Iran, en waarschuwde dat morgen te laat kan zijn. Hij pleitte voor wereldwijde solidariteit met de hongerstakingen tegen executies, en benadrukte dat zij die in Iran vrijheid en democratie nastreven dergelijke brute repressie niet verdienen.

Ehsani’s boodschap eindigde met een eerbetoon aan de meer dan 700 demonstranten die tijdens de opstand van november 2022 zijn omgekomen, en bracht hulde aan hun nagedachtenis. Hij riep de wereld op om een einde te maken aan zijn stilzwijgen en medeplichtigheid aan het Iraanse regime, en verklaarde dat de tijd van verzoening voorbij is.

Het executiebevel komt net voor de tweede verjaardag van de protesten van 2022, waarbij Ehsani werd gearresteerd. De demonstraties, veroorzaakt door de dood van een jonge vrouw in politiehechtenis, verspreidden zich door het hele land en werden met gewelddadig optreden neergeslagen, wat leidde tot honderden doden en duizenden arrestaties.

Boodschap van Behrouz Ehsani:
Aan het moedige en eerbare volk van Iran,

Ik, Behrouz Ehsani, momenteel gevangen in afdeling 4 van Evin, werd in november 2022 gearresteerd door het ministerie van Inlichtingen en bracht meer dan drie maanden in eenzame opsluiting door onder toezicht van sectie 209, voordat ik werd overgebracht naar afdeling 4. Na 22 maanden van onzekerheid ben ik nu zonder enig substantieel bewijs ter dood veroordeeld. Dit is wat men kan verwachten van een regime dat gedijt op executies. Zoals ik mijn ondervragers vertelde, echoënd de martelaar Khosrow Golsorkhi, zal ik niet onderhandelen over mijn leven, vooral niet op 70-jarige leeftijd. Ik maak me geen zorgen over de 10% van mijn leven die nog over is; ik ben bereid mijn onbeduidende leven te offeren voor de bevrijding van het Iraanse volk.

Ons vonnis werd bekendgemaakt op de tweede verjaardag van de opstand van 2022. Ik groet de zuivere zielen van de meer dan 700 martelaren van die grote opstand. Dit bloeddorstige regime wordt in stand gehouden door onderdrukking en executies. Niet alleen politieke gevangenen, maar ook gewone gevangenen worden dagelijks geëxecuteerd. Zij zijn slachtoffers van hetzelfde systeem en lijden onder dezelfde omstandigheden.

Wij hebben de 34e week van onze “Nee tegen Executies” dinsdagse hongerstaking voltooid, samen met 21 andere gevangenissen in het hele land. We zullen doorgaan met onze hongerstakingen totdat er geen hoofden meer aan de galg hangen.

Ik roep mijn landgenoten, internationale organisaties en mensenrechteninstellingen op om vandaag in actie te komen tegen executies in Iran, want morgen zal het te laat zijn. Sluit je bij ons aan in onze dinsdagse protesten tegen executies. Een natie die vrijheid en een democratische republiek wenst, verdient geen executies. Het stilzwijgen van de wereldgemeenschap moedigt dit regime aan om meer executies uit te voeren. De tijd van verzoening is voorbij.

Met respect voor alle martelaren van de vrijheidsbeweging en met eer aan Iran en de Iraniërs.
Behrouz Ehsani – Evin-gevangenis, 18 september 2024

Verishe Moradi, een vrouwenrechtenactivist in de Evin-gevangenis

Geen nieuws over de status van Verishe
Verishe Moradi, ook bekend als ‘Ciwana Sine’, een burger van Sanandaj, politiek activist en verdediger van vrouwenrechten, is sinds juli 2023 ontvoerd door de Iraanse veiligheidsdiensten. Haar familie wordt in het ongewisse gelaten over haar situatie en verblijfplaats.

Volgens een goed geïnformeerde bron is Verishe Moradi tijdens haar detentie ernstig gemarteld, inclusief fysieke mishandelingen. Ondanks haar zware verwondingen is Verishe Moradi zonder enige medische zorg overgebracht naar een onbekende locatie.

De verdwijning van deze burger heeft de familie Moradi ernstig bezorgd gemaakt. Er is geen informatie beschikbaar over de redenen van haar arrestatie, de plaats van detentie of de aanklachten tegen haar. Door de gedwongen verdwijning van Verishe Moradi is zij beroofd van toegang tot juridische bijstand, en zij kan geen telefoongesprekken voeren of haar familie bezoeken.

Wij roepen de Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties inzake de mensenrechtensituatie in Iran en andere mensenrechtenorganisaties op om dringende actie te ondernemen met betrekking tot de gedwongen verdwijning van Verishe Moradi.
Help alstublieft onze campagne.

Twee rouwende moeders veroordeeld tot gevangenisstraf voor hun pleidooi voor gerechtigheid

Moeders: waarom heeft het regime onze onschuldige zoon vermoord?

De Iraanse rechterlijke macht heeft twee rouwende moeders, Mahboubeh Ramazani en Rahimeh Yousefzadeh, veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege hun rol in het zoeken naar gerechtigheid voor hun kinderen, die werden gedood tijdens de protesten van november 2019 in Iran. Beide vrouwen zijn prominente leden van de groep “Zoekende Moeders van Gerechtigheid”, die verantwoordelijkheden eist van de overheid voor haar acties tijdens de protesten, ook wel bekend als de Aban-protesten.

Achtergrond van de zaak
Mahboubeh Ramazani en Rahimeh Yousefzadeh zijn luidruchtige pleitbezorgers voor gerechtigheid na de dood van hun zonen tijdens de protesten. Navid Behboudi, een student werktuigbouwkunde, werd op 17 november 2019 gedood door direct vuur van de veiligheidsdiensten in de Ghal’eh Hassan Khan-regio. Geboren in september 1996, was Behboudi een uitzonderlijke student, die een van Teheran’s prestigieuze scholen voor getalenteerde kinderen had bezocht voordat hij op tragische wijze om het leven kwam. Sindsdien is Ramazani meerdere keren gearresteerd vanwege haar activisme, waarin ze gerechtigheid eist voor de moord op haar zoon.

Evenzo was Pejman Gholipour, geboren op 29 augustus 2001, net afgestudeerd van de middelbare school toen hij fatally met vijf kogels door de veiligheidsdiensten werd doodgeschoten. Gholipour was, net als Behboudi, een van de vele jonge slachtoffers van de wrede onderdrukking van protestanten door de regering tijdens de Aban-protesten.

De protesten van november 2019
De protesten in november 2019 brak uit in 200 steden in Iran, aangewakkerd door een plotselinge verhoging van de brandstofprijzen. De demonstraties veranderden echter al snel in bredere anti-regeringsprotesten. De regering reageerde met ongekende geweld, waarbij ten minste 1.500 demonstranten binnen 48 uur werden gedood, volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties. De veiligheidsdiensten gebruikten live munitie, tanks en zwaar geschut om de opstanden te onderdrukken, met name in steden als Teheran, Shiraz, Karaj en Mahshahr.

Naast de doden werden meer dan 12.000 mensen aangehouden en raakten 4.000 gewond. Ondanks internationale veroordeling heeft de Iraanse regering haar campagne van intimidatie en vervolging van activisten voortgezet, inclusief de moeders van de vermoorde demonstranten.

De veroordeling van Ramazani en Yousefzadeh is een onderdeel van een bredere inspanning van de Iraanse autoriteiten om de families van degenen die tijdens de protesten van 2019 zijn gedood, het zwijgen op te leggen.
Help alstublieft onze campagne.