Iran-covid -19

Juist nu het merendeel van de wereld wordt gevaccineerd, slaat de Coronavirus pandemie met haar varianten grootscheeps toe onder de bevolking van Iran. Het aantal Corona doden is gestegen tot boven de 328.400 in een totaal van 547 steden.
De situatie in gevangenissen is nog slechter door overbevolking en het gebrek aan hygiënische middelen. Er heerst grote angst voor een Covid-19 uitbraak in de vrouwenafdeling van de Evin Gevangenis.
Berichten uit Iran melden dat politieke gevangene Zeinab Hamrang en milieu activiste Sepideh Kashani positief getest zijn op Covid-19 in de Evin Gevangenis.
Dezelfde berichten zeggen dat andere gevangenen symptomen hebben van de ziekte maar nog niet getest zijn. De autoriteiten van de Evin Gevangenis hebben geen quarantaine maatregelen genomen voor de geïnfecteerde gevangenen of preventieve maatregelen voor anderen.
Zeinab Hamrang (50) is een gepensioneerde leerkracht. Zij is op 31 augustus 2020 in de stad Khoy gearresteerd, terwijl ze met haar dochter op reis was naar West Azerbeidzjan. Zij is op 5 september 2020 overgebracht naar de Evin Gevangenis in Teheran om haar gevangenisstraf van 6 jaar uit te zitten. Zij was beschuldigd van “samenscholing en samenspanning tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen de staat”.
Begin juni werd bekend dat een andere gepensioneerde leerkracht, ook opgesloten in de Evin Gevangenis, Nahid Fat’halian, positief was getest op Covid-19. Andere gevangenen werden niet getest.
De gevangenisautoriteiten hebben mevrouw Fat’halian in een afgescheiden kamer opgenomen, maar geen toestemming gegeven voor medische zorg. Medegevangenen gaven haar zo veel mogelijk voedsel en fruit als hun beperkte middelen toestonden.
Mevrouw Fat’halian heeft Covid-19 opgelopen in een burger ziekenhuis waar zij voor enige testen naar toegestuurd was. Enkele dagen later kreeg zij symptomen van Covid-19. Medegevangenen uitten hun vrees dat ze allemaal besmet zouden raken omdat ze in direct contact met haar stonden.
Nadat nog twee medegevangenen positief getest waren, werd duidelijk dat de vrees terecht was en dat er een grote kans is op een Covid-19 uitbraak in de Evin gevangenis en in de vrouwenafdeling.