11 maart 2020 – Het religieuze regime heeft ernstig gefaald in het nemen van effectieve maatregelen om te voorkomen dat de Corona uitbraak tot een catastrofe zou leiden. Het wegstoppen, verzwijgen en verspreiden van foute en misleidende informatie heeft bijgedragen tot de snelle verspreiding van het Coronavirus in Iran en maakte het land tot een epicentrum van virusoverdracht naar andere landen. Het dodental is stijgend in het hele land door de incompetentie en het mismanagement van het regime.
Abdul Karim Hosseinzadeh, parlementslid, stelde het volgende: “Lichamen liggen opgestapeld in Qom en de mensen van Rasht kunnen niets doen om de uitbraak te beteugelen. Dit zijn voorbeelden van de incompetentie van het regime waar het gaat om tijdig waarschuwing en informatie aan het publiek”.

Geen preventieve maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus.
Er zijn geen gepaste voorzorgsmaatregelen en monitoring systemen ingezet in de steden en zelfs niet in klinieken en ziekenhuizen.
Een bron in Qom vertelt: “Rond de middag van dinsdag 3 maart ben ik naar de Behesht-e Massoumeh Begraafplaats gegaan. Ik dacht dat ze een speciaal terrein voor slachtoffers van het Coronavirus hadden ingericht, maar dat was niet het geval. Zij die aan het Coronavirus waren gestorven, werden net als de andere gestorvenen gewassen. De grafdelver vertelde me dat tot nu toe meer dan 250 Corona slachtoffers waren begraven. De families die iemand door het virus waren verloren zaten te rouwen in de viezigheid op de graven. De grafdelver zei dat ze slechts zo’n 50 centimeter aarde op elk lichaam gooien, vermengd met wat kalk”.
In vele Iraanse steden zijn de ziekenhuizen vol en er kunnen geen nieuwe patiënten opgenomen worden. In de stad Gorgan wordt de mensen verteld zelf in huis in quarantaine te gaan. Mensen zijn in groot gevaar en elke dag neemt het aantal besmettingen toe. Door het gebrek aan voorzorgsmaatregelen is de uitbraak in de stad oncontroleerbaar geworden. In veel ziekenhuizen is de sanitaire situatie zeer slecht.
Een medewerker van het Madani Ziekenhuis in Karaj vertelde: “Het Imam Ali Hospitaal in Karaj is nu louter bestemd voor Corona patiënten, maar het Hospitaal heeft geen CT Scan en dus worden deze zieken naar het Madani Ziekenhuis gestuurd voor een long scan. Op deze manier worden mensen zonder Corona die naar het Madari Ziekenhuis komen voor een CT scan besmet, omdat er maar 1 scan machine is. ”
Betrouwbare rapporten stellen dat Corona niet als doodsoorzaak in de doodverklaring wordt opgenomen. In plaats van de ware doodsoorzaak op te schrijven, vermelden de autoriteiten andere redenen, waaronder hartfalen, ademhalingsproblemen en influenza.
IRGC profiteert van het gebrek aan medische hulpmiddelen.
Ondanks officiële beweringen van levering aan het publiek van sanitair materiaal, staat in berichten uit meerdere steden dat hun burgers zelfs de meest basale middelen als mondkapjes en handschoenen moeten ontberen: ze zijn zeldzaam en zeer duur zodat de mensen ze niet kunnen kopen. Zelfs in de medische centra zijn geen mondkapjes en handschoenen beschikbaar. Vele apotheken hebben buiten de mededeling hangen: “Vraag er a.u.b. binnen niet naar: er zijn geen mondkapjes en handschoenen op voorraad.”
Nogal wat videoclips op internet tonen lange rijen mensen voor apotheken die echter niet aan hun basale wensen kunnen voldoen.
Te midden van een dergelijke crisis slaat de IRGC haar slag en maakt zijn eigen winsten uit deze schaarste.
Bronnen van binnen Iran hebben aangegeven dat fabrieken met banden met de IRGC nieuwe stickers op normale deodorants plakken en ze dan verkopen als ontsmettingsmiddel op basis van alcohol.
Een van de werknemers van een fabriek van sanitaire producten vertelde op basis van anonimiteit: “Ik werk in een fabriek die vaccins maakt. De medicus en manager van onze afdeling is lid van het IRGC. Hij is naar het Ministerie van Gezondheid gegaan en binnen vijf minuten had hij een licensie in handen om een vaccin te produceren. Omdat we helemaal geen apparatuur hiervoor hebben, werken we zogezegd ondergronds. We gebruiken tonnen, doen daar water en alcohol in, zetten een kraan op de tonnen en vullen flessen. Op de markt vindt deze oplossing gemakkelijk zijn weg. De componenten van dit ontsmettingsmiddel zijn water en een zeer lage alcoholconcentratie. Maar het label op de fles zegt: Glycerine, Ethanol, olieën enz. Elke liter van deze oplossing kost 150,000 tomans ( 10 euro ) in fabriek.”