Een rechtbank heeft een inhumane uitspraak gedaan door een tweejarige peuter te scheiden van haar christelijke ouders in Iran, ondanks haar sterke emotionele banden met haar ouders. Het kleine meisje is dientengevolge weggehaald bij haar ouders en geplaatst bij een organisatie voor kinderzorg. Het tweejarige meisje Lydia was in een moslim omgeving geboren, maar al met tien weken geadopteerd door een christelijk echtpaar.

Het Revisie Hof van Bushehr heeft op 23 September 2020 uitgesproken dat het kleine meisje niet door een christelijk stel kon worden geadopteerd, omdat zij als moslim was geboren.
De uitspraak van het hof is gedaan ondanks de “sterke emotionele banden” tussen de tweejarige peuter en haar christelijke ouders, haar moeder Maryam Fallahien haar vader Sam Khosravi.

Lydia lijdt aan hartproblemen en andere gezondheidsproblemen en gaat een onzekere toekomst tegemoet bij plaatsing in een weeshuis. Vanwege haar ziektebeeld is het onwaarschijnlijk dat zij door een familie opnieuw zou worden geadopteerd.
Maryam Fallahi heeft jarenlang als verpleegkundige gewerkt in het cardiologisch ziekenhuis van Bushehr. De welzijnsorganisatie en het forensisch kantoor hebben bevestigd dat zij de afgelopen twee jaar Lydia heel goed verzorgd heeft. De uitspraak gaat in tegen de wetten van de Iraanse Constitutie.
Overeenkomstig Artikel 3 van de Wet op de Kinderbescherming kunnen kinderen die geen of verzwakte ouders/verzorgers hebben,worden geadopteerd door alle Iraniërs wonend in Iran. Het artikel vermeldt helemaal niets omtrent het geloof van de ouders die een kind adopteren.
De Iraanse Constitutie erkent het Christendom als een religie en keurt kinderadoptie goed door ouders die geloven in een van de religies die in de Constitutie erkend worden.
Maryam Fallahi en haar man Sam Khosravi behoorden tot een groep van zeven tot het Christendam bekeerde mensen die door de geheime politie op 1 juli 2019 gearresteerd zijn. Het Revolutionair Hof van Bushehr heeft Maryam Fallahi hiervoor veroordeeld tot een boete van 80 miljoen Riais en permanent ontslag uit de publieke dienst. Sam Khosravi is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en verbanning uit Bushehr gedurende twee jaar.