1 december 2011 -BRUSSEL – De Europese Unie heeft besloten haar sancties tegen Iran te verscherpen. Een embargo op Iraanse olie bleef echter uit.
Dat bevestigden diplomaten in Brussel. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU plaatsten ongeveer 180 personen en bedrijven op de zwarte lijst. Hun tegoeden in de EU worden bevroren.
Ook mogen de personen die op de lijst staan Europa niet meer in. Over een embargo op Iraanse olie dat eerder door de Franse president Nicolas Sarkozy was voorgesteld, wisten de ministers geen overeenstemming te bereiken.
De EU kijkt wel of nog andere strafmaatregelen mogelijk zijn, zoals sancties tegen de financiƫle sector of de transportsector. De unie wil voorkomen dat Iran een atoomwapen ontwikkelt.

Ambassade, Dinsdag bestormden Iraanse betogers de Britse ambassade in Teheran. Londen sloot die woensdag en wees alle Iraanse diplomaten in Londen uit.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, pleitte daarna al voor strengere economische sancties tegen Iran.
Media
Buitenlandse media mogen niet langer aanwezig zijn bij betogingen bij de Britse ambassade in Iran. Dat hebben de Iraanse autoriteiten bekendgemaakt.
In Iran gold al een verbod voor buitenlandse media om demonstraties van de oppositie te verslaan. Dit is echter de eerste keer dat Iran buitenlandse media weert bij betogingen van aanhangers van de regering. (nu.nl)