(Novum/AP) – 6 december 2011 – NEW YORK – Irak moet de deadline voor de ontruiming van ballingenkamp Ashraf verlengen. Dat heeft de gezant van de Verenigde Naties voor Irak, Martin Kobler, dinsdag gezegd. De levens van de bewoners van het ballingenkamp moeten worden beschermd en een gedwongen ontruiming van het kamp is ‘onverstandig en onacceptabel’, aldus Kobler.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki wil dat kamp Ashraf tegen het einde van het jaar wordt ontruimd. In het kamp wonen meer dan drieduizend Iraanse ballingen. De ballingen, grotendeels leden van de Iraanse Volksmujahedeen, willen het klerikale regime in Teheran ten val brengen. Zij vrezen dat ze door Irak worden uitgewezen naar Iran, waar ze vervolgd en opgesloten kunnen worden.
De Iraakse VN-gezant Hamid Al-Bayati zei dat Irak ‘niemand wil dwingen terug te keren naar Iran’, maar hij gaf wel aan dat het kamp gewoon volgens plan tegen het einde van het jaar wordt ontruimd. Volgens Al-Bayati hebben ongeveer negenhonderd ballingen een dubbele nationaliteit, waar ze gebruik van kunnen maken om onderdak te vinden in het buitenland.
Volgens Kobler werken de VN aan een vreedzame oplossing voor het probleem, maar ‘we kunnen dit niet doen in de tijd die ons rest’. Hij vroeg Irak om meer tijd ‘om ons de ruimte te geven met een humanitaire oplossing te komen’. Hij riep andere landen tevens op om inwoners van het ballingenkamp op te nemen, zodat de ballingen niet gedwongen worden terug te keren naar Iran.