Politiek gevangene Leila Chegini, 43 jaar oud, is sinds 27 april in hongerstaking, in de Nowshahr-gevangenis in het noorden van Iran. Ze protesteert tegen zowel haar onzekere omstandigheden in de gevangenis als het feit dat medicijnen, telefoongesprekken en bezoek van haar familie haar worden ontzegd.

Agenten van de inlichtingendienst arresteerden Leila Chegini in haar huis in Karaj op 16 maart 2022. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten beweren dat de aanklacht tegen haar propaganda tegen de staat luidt. Politiek gevangene Leila Chegini werd overgebracht naar het Inlichtingendepartement van Sari, de hoofdstad van de provincie Mazandaran in noord-Iran. Ze werd daar 20 dagen lang gemarteld en verhoord, waarna ze werd overgebracht naar de Nowshahr-gevangenis.

Chegini werd gemarteld terwijl ze ernstig ziek was, maar toegang tot een arts of de medicijnen die ze nodig had werd haar ontzegd. Vanwege de ernst van haar ziekte loopt haar leven gevaar als ze geen toegang heeft tot de noodzakelijke medicatie en zorg.

Recentelijk hebben verscheidene ingehuurde gevangenen Leila aangevallen en ernstig toegetakeld, in opdracht van het hoofd van de Nowshahr-gevangenis. De politiek gevangene had verwondingen aan haar oog, gezicht en rug, maar er is geen onderzoek uitgevoerd. Ondervragers en beulen hebben politiek gevangene Leila Chegini onder druk gezet om haar een valse bekentenis tegen zichzelf te laten afleggen om het scenario van de inlichtingendiensten te bewijzen.

Na 20 dagen opsluiting zou Leila Chegini worden berecht, maar ene specifieke datum daarvoor is niet genoemd. Ook is haar de toegang ontzegd tot een advocaat van haar voorkeur.