Ondanks grootschalige onderdrukkingsmaatregelen, ging zaterdagavond 18 mei 2022 het volksprotest tegen de snel stijgende prijzen zijn acht achtereenvolgende actiedag in in Quchan, Hafshejan, Farsan en Babaheydar in de provincie Chaharmahal Bakhtiari, in Borujerd, Boroujen en in het Razaviyeh district van Teheran. Woedende demonstranten schreeuwden “Dood aan Khamenei en Raisi,” en “Dood aan het principe van Velayat-e-Faqih (het eenpersoons dictatorschap)” en raakten in vele steden slaags met de onderdrukkingsmacht van het regime. De mensen van Neyshabur hielden zaterdagochtend een demonstratie tegen het regime uit protest tegen de exploderende prijzen. In Hafshejan opende de repressieve macht het vuur op de betogers.

Het regime van de mullahs heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen ter voorkoming van uitbreiding van de protesten naar andere steden. In Teheran, met name in de centrale delen van de stad, is de repressieve macht in staat van paraatheid gebracht. In de steden van de provincie Khuzestan en in vele andere steden zoals Borujerd, Sanandaj, Mahabad en Ilam wordt melding gemaakt van grootschalige aanwezigheid van opsporingstroepen, de staatsveiligheidsdienst en militaire eenheden.  In de afgelopen dagen zijn veel jongeren in meerdere steden gearresteerd en het internet ligt er uit of is moeilijk toegankelijk.

Meerdere demonstranten zijn gedood of gewond door geweervuur in de recente opstand, maar het regime maakt hier geen melding van. Vandaag geeft Avaei, een parlementslid  van het regime uit Dezful, dit min of meer toe door te zeggen: “de gedode persoon bij de recente demonstraties kwam niet uit Dezful (in het zuidwesten van Iran), maar uit Andimeshk (in het westen van Iran).” Izadpanah, een ander parlementslid van het regime uit Izeh, erkende dat meerdere jonge demonstranten zijn gearresteerd.

iran protests - 2022