Op de sociale media is een ongedateerde foto geplaatst van de vastzittende Iraanse blogger Soheil Arabi, die op 20 September 2020 een audio bericht vanuit de Gevangenis van Groter Teheran heeft verzonden, waarin hij waarschuwt voor de verslechterende condities voor gevangenen betreffende het coronavirus, de hygiëne en de voedsel en water kwaliteit.

Soheil Arabi verhevigt zijn campagne om het internationale bewustzijn over de verslechterende condities in de beruchte gevangenis waar hij vastzit te verhogen en zegt in een nieuwe audio opname dat met corona besmette medegevangenen pas als ze bijna dood zijn naar het ziekenhuis gestuurd worden.

Journalist Soheil Arabi sprak vanuit de Groter Teheran Gevangenis, waar hij een straf uitzit voor het plaatsen van online commentaren die als beledigingen aan het adres van de Iraanse regering beschouwd worden.

Eerder had Arabi al verteld dat hij dit jaar, ondanks een verslechterende gezondheid, meerdere malen in hongerstaking was gegaan om een tijdelijke vrijlating uit de met corona besmette gevangenis en betere levensomstandigheden voor alle medegevangenen te eisen. In een brief aan mensenrechten activisten die de brief in Mei 2020 online hebben gezet, schreef hij dat hij zijn hongerstakingen onder druk van zijn familie en vrienden zou beëindigen en in plaats daarvan zich zou focussen  op de strijd tegen, zoals hij het noemde, “onderdrukking, corruptie en onrecht” in de gevangenis.

“De omstandigheden in de Groter Teheran Gevangenis zijn zeer slecht vanwege de slechte hygiënische condities die bij veel gevangenen huidziektes veroorzaken en de verspreiding van virussen en bacteriën  over de verschillende afdelingen is levensbedreigend voor meer dan 20.000 mensen”, aldus Arabi in het audio bericht.

Arabi stelde ook dat het gevangenisvoedsel niet te eten is en dat het drinkwater besmet is, waardoor gevangenen voor hun eigen voedsel, water en verzorgingsproducten moeten betalen.

In zijn audio boodschap bekritiseerde Arabi Iran voor het geven van lange termijn verloven aan veroordeelden met overheidsbanden, terwijl op politieke of ideologische gronden veroordeelden vast blijven zitten.

Hij zei ook dat aan de regering gelieerde gevangenen  bewakers kunnen omkopen om ongelimiteerd telefoongebruik te krijgen en cellen met slechts twee of drie medegevangenen, terwijl in andere cellen wel meer dan 40 gevangenen zij aan zij moeten proberen te slapen. Bewakers zijn scherp in het beperkt houden van aantal en duur van telefoongesprekken die gevangenen met hun familie of vrienden kunnen hebben.

Farangis Mazloum, de moeder van de dissidente Soheil Arabi, staat ook op deze foto zonder datum, die op sociale media wordt gedeeld, terwijl zij een foto van Arabi met zijn dochter vasthoudt als campagne onderdeel voor zijn vrijlating.

Arabi zit al gevangen sinds november 2013.