Iran heeft zijn eigen kalender. Deze zonnekalender begint op de eerste dag van de lente. Het Iraanse Nieuwjaar (Nowrouz) viert men van 21 maart tot  en met 24 maart (feestdagen).
Zaterdag 21 maart 2015
Op deze dag wordt het Perzisch Nieuwjaars- en Voorjaarsfeest gevierd. Het feest wordt op de dag van de lentenachtevening gevierd, als de zon pal boven de evenaar staat. Nowrouz , zoals het feest meestal wordt genoemd, is in verschillende landen het grootste feest van het jaar.
Nowrouz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net zoiets als in Nederland op 1 januari wordt gevierd.

De dag voor Nowrouz wordt vaak gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken maar ook om te denken aan de overledenen. Noroez is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.Op deze dag trekt men nieuwe kleren aan en worden er lekkere lekkere hapjes gegeten. Men gaat bij elkaar op bezoek gaan en geeft cadeautjes weg.

Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei andere mooie voorwerpen.
Eeuwen geleden was het de gewoonte om met Noroez zeven soorten planten of zaden te laten groeien als symbool van het opnieuw starten van het leven. Inmiddels is dit gebruik veranderd in het in huis hebben van zeven voorwerpen die met de Perzische letter Sin beginnen zoals sir (knoflook), sib (appels) en semenu (zoete pudding gemaakt van tarwekiemen).

In 2009 is Nowrouz officieel geregistreerd op de lijst van waardevolle humanitaire vieringen van de Unesco. In 2010 heeft de Verenigde Naties Nowrouz verklaard als een officiële internationale feestdag met de beschrijving: “het lentefeest van Perzisch origine dat al meer dan 3000 jaar wordt gevierd”.