Iraanse veiligheidstroepen hebben een vreedzame bijeenkomst van honderden demonstranten, waaronder veel leerkrachten, aangevallen bij de rivier de Zayanderud in Isfahan.
De demonstranten hadden zich verzameld om van het Iraanse regime te eisen te stoppen met het omleiden van water uit de rivier de Zayanderud naar andere gebieden in Iran, waardoor de rivier compleet droog is gevallen.

Het Iraanse regime had eerder, en tijdelijk, de waterstroom in de rivier hersteld na honderden gelijksoortige protesten van boeren uit Isfahan die afhankelijk zijn van het rivierwater voor de voedselvoorziening van de bevolking. De lokale bevolking reageerde hierop met feestgedruis en heeft video’s op de sociale media gezet met stromend water onder de Khaju Brug na een 9 jaar lange droge rivierbedding. Op de video’s waren blijde mensen te zien en een man kuste zelfs vol vreugde de grond.
Maar dit bleek slechts een tijdelijke maatregel te zijn en de demonstranten eisen nu van het Iraanse regime een permanente watervoorziening. De betogers schreeuwden leuzen als:
• “Zulk onrecht is een natie nog nooit aangedaan”
• “Leraren sterven nog liever dan met deze schande te moeten leven”
• “Onze vijand staat hier naast ons; ze liegen wanneer ze zeggen dat de VS onze vijand is”: Dit betekent dat het Iraanse volk het regime eerder als hun vijand ziet dan Amerika.
Volgens de berichten waren vele betogers leraren uit Isfahan die anderen hadden aangemoedigd mee te doen aan de demonstratie. Foto’s van het protest tonen de leraren met afbeeldingen van gevangen genomen collega’s, voor wie ze vrijlating eisen. (De laatste maanden hebben leraren massaal geprotesteerd tegen hun werkomstandigheden en de slechte betaling van hun werk. Veel activisten en leiders zijn gearresteerd.)
De veiligheidstroepen reageerden op het vreedzame protest op dezelfde manier als zij op elk vreedzaam protest reageren: met geweld. Ze gebruikten traangas en pepper spray om de menigte uiteen te drijven, maar de betogers scandeerden als antwoord: “Wees niet bang, samen staan we sterk” en “Wij zijn leraren, geen criminelen.”
Het Iraanse regime is zeer bevreesd voor elke vorm van vreedzaam protest, vanwege de angst dat welke grote samenkomst dan ook, zal leiden tot een anti regime oproer.
Sinds December 2017 heeft een anti regime opstand Iran doen schudden en de wankele machtsbasis van de mullahs ondermijnd. In antwoord hierop hebben de mullahs rigoureuze en massale maatregelen afgekondigd en binnen een paar dagen 8000 mensen gearresteerd en tientallen gedood, en meerdere betogers zijn onder verdachte omstandigheden in de gevangenissen overleden.
Desondanks gaat het Iraanse volk door met hun protesten en roept op tot regime verandering, ook al kan dit hen hun leven kosten.