Door Mahmoud Hakamian,
13 Februari 2019 – Iraanse gevangenisbewaarders, veiligheidsagenten, ondervragers, bewakers en hoger kader hebben afgelopen woensdag op brute wijze gevangenen van een religieuze minderheid aangevallen in de gevangenis van Karaj in de provincie Alborz, waarbij een aantal gevangenen gebroken ledematen hebben opgelopen.

Gedurende de overval op hal 21 van afdeling 7 van de Raja’i Shahr gevangenis die op bevel van directeur Ziaei werd uitgevoerd, gebruikten anti- oproer eenheden traangas om de Soennitische gevangenen er onder te krijgen en hen vervolgens met de wapenstok te lijf te gaan. Volgens de berichten hebben honderden anti- oproer krachten, waaronder alle in de gevangenis bekende folteraars, aan deze gewelddadige aanval meegedaan.In een eerste golf kwam een groot aantal agenten van de anti- oproer eenheid binnengestormd en begon de gevangenen aan te vallen. Vervolgens kwamen nog meer veiligheidstroepen binnen die traangasgranaten afschoten op de gevangenen.
En natuurlijk hebben de gevangenis autoriteiten de aangevallen gevangenen elke vorm van medische zorg geweigerd, waardoor zij ernstig lijden door hun gebroken armen en/of benen. 7 gewonde gevangenen zijn zelfs in een isoleercel opgesloten met hun handen en voeten geketend. Verdere informatie over de toestand van deze gevangenen is niet verstrekt.
Hun namen zijn:
• Taymur Naderizadeh
• Hamzeh Darvish
• Mariwan Karkuy
• Towhid Ghoreishi
• Namegh Daldal
• Farhad Salimi
• Jamal Ghaderi
Men denkt dat Ghoreishi en Darvish in kritieke toestand zijn. Ook vreest men dat het regime deze gevangenen gaat vermoorden tijdens de viering van het 40 jarig bestaan van het regime, omdat de media aandacht dan ergens anders op gericht is.
Volgens Koerdische mensenrechten activisten, vond de overval plaats nadat Ghoreishi had geweigerd op een rechtszitting te verschijnen, zelfs na bedreiging door gevangenis autoriteiten van de Raja’i Shahr gevangenis op 5 februari.
Ghoreishi zit momenteel een straf van 5 jaar uit vanwege zijn fake misdaad “propaganda tegen de staat”, een vage nationale veiligheid beschuldiging, die het regime vaak uitspreekt tegen mensen die zij beschouwen als een bedreiging van hun macht
Op 8 Augustus 2018, slechts 11 maanden voor het einde van zijn straf, is hij overgebracht naar de Evin gevangenis in Teheran en blootgesteld aan ondervragingen in Afdeling 209. Hij heeft daar 5 maanden in een isoleercel doorgebracht, onderworpen aan fysieke en psychologische kwellingen, alvorens van meer fake misdaden beschuldigd te worden, waaronder “samenzwering gericht op maatregelen tegen de nationale veiligheid” door zijn steun aan dissidente groeperingen.
Het Iraanse regime staat bekend om en is van veel kanten veroordeeld voor zijn veelvuldige mensenrechten schendingen, met name tegen religieuze en etnische minderheden.
Dit is inderdaad een vaak geformuleerde aanklacht vanuit meerdere mensenrechten organisaties en de Verenigde Naties.