Donderdag 02 November 2017 – Een parlementslid van het Iraanse regime heeft meegedeeld dat de Nationale Veiligheidsraad een besluit heeft doen uitgaan waarin de Radio en TV Organisatie van het regime (IRIB) wordt opgedragen geen interviews uit te zenden met mensen die protesteren tegen de plundering van hun banktegoeden door financiële instellingen gelieerd aan de IRGC.
Ali Vafghchi stelde afgelopen woensdag 1 november in een interview met het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap ILNA dat IRIB recentelijk heeft afgezien van het uitzenden van twee door hem gemaakte TV interviews met spaarders/beleggers waarvan de tegoeden zijn geplunderd door financiële instellingen gelieerd aan de IRGC. Toen hij dieper op de kwestie wilde ingaan werd hem verteld dat de Nationale Veiligheidsraad de IRIB had opgedragen te stoppen met het laten horen van de stemmen van protesterende spaarders.
Hij voegde hieraan toe: “Ongeveer 10 % van de Iraniërs is op een of andere manier betrokken geweest bij de problemen van financiële en krediet instellingen, en dit is een van de grootste uitdagingen in het land en onze vraag is of deze mensen het verdienen dat hun stem tot zwijgen wordt gebracht, juist door de staats TV en radio.”

De protesten van de benadeelde spaarders zijn al maanden bezig in Teheran en andere steden verspreid over het land.
De veiligheidstroepen van het Iraanse regime hebben al die tijd geprobeerd deze bijeenkomsten de kop in te drukken of te voorkomen.
Op 23 oktober hebben meer dan 2000 mensen waarvan de tegoeden waren geplunderd door instituties gelieerd aan de IRGC, de rechterlijke macht en andere staatsagentschappen en staatsinstellingen, een demonstratie gehouden voor het parlement van het regime, waarbij vrouwen een zeer actieve rol speelden. De repressieve politiemacht sloeg met hun wapenstok hard in op de demonstranten en probeerde hen te verspreiden, maar stootte op veel weerstand van de demonstranten.
Als vervolg op hun protesten van de laatste weken, hielden bijna 2000 inwoners van de stad Ahvaz in het zuidwesten van Iran op woensdagavond 18 oktober een protestbijeenkomst. Ook zij zijn slachtoffers van plundering door financiële instellingen gelieerd aan de Revolutionaire Gardes (IRGC) en andere onderdrukkende instituties, waaronder de Arman Vahdat Cooperatie. Zij scandeerden leuzen tegen de criminele leiders van het regime als: “Ga weg uit Syrië en zorg voor ons; Verduister wat minder van ons geld en onze problemen zijn opgelost; Dood aan Saif ( Hoofd van de Centrale Bank van het regime); De mensen van Khuzestan gaan dood, maar zullen deze schande nooit accepteren; Ik vecht, ik sterf, ik zal mijn geld terug krijgen”.
Ook de mensen afgezet door het overheidsinstituut Afzal Tous, hebben op woensdag 18 oktober een protestbijeenkomst gehouden voor het VN kantoor in Teheran. Een aantal andere slachtoffers van de geldplunderingen kwam bijeen in Mashhad, maar werden aldaar bruut bejegend door de repressieve macht en gevangen genomen. In Teheran gingen de protesten op donderdag door.