Agenten van het Iraanse regime hebben donderdag 17 december het graf van de worstelkampioen en politieke gevangene Navid Afkari vernietigd. Afkari werd in 2018 gearresteerd in verband met wijdverbreide anti-regime-protesten in de provincie Fars. Hij werd op brute wijze gemarteld door de gevangenisautoriteiten en ter dood veroordeeld op grond van valse beschuldigingen. Ondanks een internationale campagne waarin werd opgeroepen tot herroeping van het doodvonnis van Afkari, zette het regime door met de executie in september, wat een golf van nationale en internationale verontwaardiging uitlokte.
Sinds zijn executie is Navid Afkari een nationale held geworden, en zijn graf en dat van andere geëxecuteerde gevangenen zijn voor veel Iraniërs die de tirannie van het Iraanse regime beu zijn, een regelmatig bezochte herdenkings- en bijeenkomstplaats geworden. De bijeenkomsten bij zijn graf gingen meestal gepaard met anti-regime-leuzen en geloften om wraak te nemen op degenen die de Iraanse jeugd meer dan vier decennia lang hebben vermoord.
Met een nultolerantiebeleid voor afwijkende meningen ging het regime nog een stap verder door Afkari’s graf, gelegen in Sangar, provincie Fars, te vernietigen in de hoop dat het de mensen zou afschrikken om zich te verzamelen en hem te herdenken.
Uren voor de vernietiging van het graf arresteerden de veiligheidstroepen Hossein en Hamid Afkari, de vader en broer van Navid, en brachten ze over naar een onbekende locatie. De foto van Navid’s gesloopte graf werd door zijn zus Elham Afkari op Instagram geplaatst: “Dit is geen oorlogsgebied. Dit is Navid’s graf, dat ze hebben gesloopt en meegenomen.”
Volgens berichten hadden de veiligheidsdiensten de Afkaris onder druk gezet om geen grafsteen voor Navid te plaatsen na zijn executie.
Vahid en Habib Afkari, Navid’s twee andere broers die ook al sinds 2018 in de gevangenis zitten, werden na zijn executie in eenzame opsluiting geplaatst.