Donderdag 16 Juli 2015 – Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty, Irak, hebben vandaag geprotesteerd tegen de verslechterende levensomstandigheden in het kamp vanwege een beleg door Iraakse strijdkrachten. Ondanks de verzengende hitte die de Iraakse regering heeft doen besluiten alle staatsinstellingen te sluiten, blokkeren Iraakse strijdkrachten gelegerd in het kamp de toevoer van diesel, benzine, sceptic tankauto’s en voedseltrucks in een poging Kamp Liberty bewoners verder te pijnigen.
Duizenden leden van de belangrijkste Iraanse oppositiegroepering verblijven in Kamp Liberty, dat naast het Internationale vliegveld van Bagdad ligt. Iraakse strijdkrachten bij Gate 4 van het vliegveld zeiden afgelopen Woensdag dat ze orders hadden ontvangen van het Nationale Veiligheidsbureau onder leiding van Faleh Fayaz (belast met het onderdrukken van de Iraanse oppositie), vanaf heden geen enkel voertuig met voedsel of brandstof en sceptic tankauto’s toe te laten tot Kamp Liberty.

Sinds de bewoners het kamp in 2012 hebben betrokken, rijden dit soort voertuigen dagelijks naar en in het kamp om in de basisbehoeften van de bewoners te voorzien. Maar sinds gisteren verhinderen Nationale Veiligheidstroepen de doorgang en bedreigen de chauffeurs. Eerder vandaag arriveerden twee vrachtwagens met voedsel, vijf sceptic tankvoertuigen en twee diesel en benzine vrachtwagens bij Gate 4, maar Iraakse strijdkrachten vertelden de chauffeurs dat het Nationale Veiligheidsbureau onder leiding van Faleh Fayaz, hen had geïnstrueerd geen enkel voertuig met primaire logistieke benodigdheden voor Kamp Liberty toe te laten.
Kamp Liberty staat op de rand van een crisis en een humanitaire ramp met temperaturen tot 50 graden C. en met vastende bewoners in de Ramadan.
Het blokkeren van de brandstofvoorziening legt de meeste basisvoorzieningen van het kamp stil, waaronder schoon water, sceptic tank afvoer, catering- en koelsystemen. Dit alles werkt op elektriciteit uit diesel gestookte generatoren.
Het tegenhouden van sceptic tankauto’s voor het kamp in de huidige weercondities creëert een groot hygiëne probleem voor de kampbewoners.
Deze criminele en inhumane maatregelen tegen de kampbewoners door het Iraakse overheidscomité geleid door Faleh Fayaz, die zijn orders krijgt van het Iraanse regiem, zijn een misdaad tegen de mensheid en de daders kan internationale vervolging te wachten staan.
In brieven van 26 Juni aan V.S. en V.N. officials had het Iraans Verzet reeds gewaarschuwd dat het Iraanse ayatollah regiem en zijn ambassade in Bagdad de regering van Irak en in het bijzonder Faleh Fayaz, hebben gevraagd de repressieve maatregelen en het beleg tegen de Kamp Liberty bewoners te verscherpen.