1 maart 2020 – Er zijn de laatste dagen berichten over een uitbraak van het Coronavirus in Iraanse gevangenissen. Tenminste enkele gevangenen in de gevangenissen van Urmia, Qezel Hessar
en Khorramabad hebben naar alle waarschijnlijkheid het Coronavirus opgelopen.
Er zijn ook berichten over besmetting met het Coronavirus en een bezoekersverbod in de Centrale Gevangenis van Karaj. Politieke gevangenen en gewetensbezwaarden zijn overgebracht naar de bewakers afdeling en hun eigen afdeling is quarantaine ruimte geworden voor gevangenen die het virus hebben opgelopen. Het lijkt er op dat de ligging van deze afdeling vlak naast de gevangenisapotheek dit besluit heeft ingegeven. Families zijn bezorgd over het nieuws over verdachte besmettingsgevallen in sommige gevangenissen vanwege de afgesloten ruimtes, de minderwaardige voeding, het gebrek aan medische zorg en de veel te volle cellen.

In enkele gevangenissen, waaronder die van Sanandaj en Khorramabad , hebben de gevangenen gevraagd om noodzakelijk medisch ingrijpen en de gevangenis autoriteiten
dringend verzocht de besmette medegevangenen in quarantaine te plaatsen. Zij dreigen in hongerstaking te gaan als de autoriteiten de situatie verder veronachtzamen.
Er heerst een sfeer van paniek in vele Iraanse gevangenissen, waaronder die van Tabriz, Karaj en de Evin Prison in Teheran.
Naar vermeld is een 44 jarige gevangene gestorven in the Greater Tehran Penitentiary (GTP), Volgens het staatsgecontroleerde nieuwsagentschap ROKNA , was Hamid-Reza die
vermoedelijk met het Coronavirus besmet was, niet naar een ziekenhuis gestuurd voor gepaste medische zorg. Hamid-Reza, veroordeeld voor financiële malversaties, had de symptomen van een verkoudheid en begon enkele dagen later te hoesten en verloor zijn leven in gevangenschap.

Kianoush Jahanpour, hoofd PR van het Ministerie van Gezondheid, zei in dit verband: “We hebben nog geen specifieke rapporten ontvangen over de definitieve diagnose van deze ziekte in gevangenissen. Maar het betreft naar aller waarschijnlijkheid het Coronavirus.”
Mevr. Sedigheh Malekifar, de vrouw van de activistische leraar Hashem Khastar die in de gevangenis van Mashhad zit, heeft afgelopen dinsdag een brief geschreven aan het hoofd van de Gerechtelijke Macht waarin zij waarschuwt tegen “de uitbraak van deze gevaarlijke ziekte onder de gevangenen. ”
Fatemeh Shirzad, zuster van politieke gevangene Saeed Shirzad die in de Gohardasht
Gevangenis van Karaj zit, heeft een tweet geplaatst over het grote risico van verspreiding van het Coronavirus in gevangenissen. Zij schreef aan het Hoofd van de Gerechtelijke Macht, Ebrahim Rai’si,: “Denk alstublieft ook aan de gevangenen, als het Coronavirus uitbreidt naar de gevangenissen , zou dit een ramp betekenen. Mijn broer lijdt aan een nier complicatie. De levens van andere gevangenen die ziek zijn zullen ook in gevaar komen als zij het virus oplopen.”
Ook politieke gevangenen in de vrouwenafdeling van de Evin Gevangenis hebben een brief geschreven, waarin zij vragen om tijdelijke stopzetting van bezoeken.
Burgeractivisten in Tabriz hebben ook hun bezorgdheid uitgesproken over de uitbraak van het Covid-19 virus in de Centrale gevangenis van Tabriz.