25 februari 2020 – De jongste berichten uit Iran laten zien, dat het Corona-virus zich over minstens 50 steden van het land verspreid heeft. Tests op het virus kunnen slechts in Teheran gedaan worden.
Iran maakt melding van een groter aantal slachtoffers met dodelijke afloop van het Corona virus, officieel COVID-19, dan enig ander land buiten China.
Op dinsdag 25 februari, kwam in een verklaring van het Ministerie van Gezondheid, naar buiten dat het dodental gestegen was tot 15, terwijl er maar 95 personen positief bevonden waren na een test.
In dit geval is de verhouding geïnfecteerden en doden wel erg buiten proportie: men aanvaardt momenteel namelijk een sterftecijfer van 2% . Bij het aantal van 15 doden zou er sprake moeten zijn van minstens 750 geïnfecteerden!

Volgens de ILNA, nieuwsagentschap van de Staat is door een parlementslid op maandag 24 februari meegedeeld, dat er in Qom al 50 sterfgevallen t.g.v. een Corona-infectie zijn.

Maandag 24 februari stierf een Mullah in Abadan, waar hij op het kerkhof Bagh-e Behesht begraven is.

Zondag 23 februari overleed een patiënt in Abadan.
Op dezelfde dag stierf een arts aan een Corona infectie i Rasht in het Parsi -stadsziekenhuis, waar nog twee artsen (echtgenoten) verpleegd worden.

De directeur van het Parsi ziekenhuis verklaarde, dat het Corona-virus een maand geleden in Iran opgedoken was. Maar de regering gaf er geen ruchtbaarheid aan. Integendeel, zij gaven de ziekenhuizen de opdracht er het zwijgen toe te doen.
Ahmad Amirabadi-Farahani (MP) vertelde ILNA dat de ziekte in Qom drie weken geleden uitgebroken was , en dat er op 13 februari al mensen aan overleden waren .Echter van officiële zijde werd niets vernomen. Hij tweette verder, dat de President van de Universiteit der medische wetenschap van Qom, Dr. Mohammad-Reza Ghadir, na een positieve test in quarantaine geplaatst was.

Slechts een dag eerder had Dr. Ghadir in een live T.V uitzending gewaarschuwd dat de situatie in Qom kritiek genoemd kon worden. Hij verklaarde, dat de overheid de lokale ambtenaren hadden opgelegd geen cijfers te openbaren.

Maar Assadollah Abbassi, woordvoerder van het college van de parlementsvoorzitters, bracht, na een bijeenkomst achter gesloten deuren met de Minister van Gezondheidszaken , rapport uit aan verslaggevers met de mededeling, dat er sprake was van 12 doden en 47 positief geteste personen door het hele land.

Wat zich afspeelt in alle steden suggereert een hoger aantal mensen van wie het vermoeden bestaat door het virus te zijn aangetast.
Gezichtsmaskers en medicijnen zijn heel erg duur geworden en in de meeste steden hangt een sfeer van paniek.
Het Ministerie van gezondheid Heeft scholen en universiteiten laten sluiten evenals cinema’s. Toneel- en concertoptredens zijn afgelast.
Beroepsvoetballers mogen hun geplande wedstrijden spelen,echter zonder toeschouwers.

QOM is het epicentrum van de epidemie in Iran. Daar is het allemaal begonnen: de uitbraak van het Corona-virus.
Het is immers de stad waar de Chinese bedrijven gevestigd zijn.
Men vermoed, dat een Iraanse handelaar ,zich tussen Iran en China bewegend, een van eerste dragers van het virus is geweest.

Volgens onafhankelijke bronnen is de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Airline gewoon door blijven vliegen tussen Teheran en Beijing.De Mahan Airline is gedeeltelijk in handen van de Revolutionaire Garde.De maatschappij is dan ook zwaar bekritiseerd gedurende de laatste twee weken, omdat zij met haar vluchten naar China doorgegaan is nadat de uitbraak van het virus in China bekend gemaakt was.
Er ligt een wonderlijke parallel tussen:
– het onwaarachtige optreden van het regime waarbij ze het Corona-virus hebben helpen verspreiden
-het neerschieten van het Oekraïense passagiersvliegtuig,en
-hardhandige optreden bij de november-protesten.
Op zaterdag publiceerde staats nieuws-website Arman, een artikel over de oorzaken van de spreiding van het Corona-virus,waarin stond:”Terwijl de ambtenaren van het Ministerie van Gezondheid de mensen in hadden kunnen lichten, maakten zij alleen gewag van de gevallen in Qom ,en dan pas na veel uitstel en na ontkenning van de in de sociale media gepubliceerde berichten.
Uiteraard hebben het gebrek aan communicatie in recente crises, zoals bij het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig, en het niet willen mededelen van het aantal doden (bij de November-protesten),de mensen in verwarring gebracht en hun vertrouwen geschaad.”.