Evin prisonEen groep hackers, bekend als Edalat Ali of “Ali’s Recht”, heeft beelden gepubliceerd van de beveiligingscamera’s van de Evin Gevangenis in Teheran.
Volgens het Nieuwsagentschap van de Mensenrechten eist de groep de hack op van de beveiligingscamera’s van de gevangenis, waarin beelden te zien zijn uit de controlekamer en mishandeling van gevangenen door gevangenispersoneel.
De groep schreef op de beelden van de monitors in de controlekamer dat de Evin Gevangenis “een schande voor Ebrahim Raisi” is en dat er protesten op nationale schaal zullen komen totdat alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn.
Een deel van de beelden toont een gevangene die bewusteloos is geraakt op de binnenplaats van de gevangenis en bewakers die hem wegdragen. Elders zijn beelden te zien van een gevangene die in elkaar zakt op de trappen.
Een andere video toont beelden van bewakers die een man in een gevangenispak slaan. Velen zitten opeen gepropt in eenpersoons cellen en niemand draagt een gezichtsmasker.
Volgens een verklaring van de hackersgroep willen zij “mensenrechten schendingen onthullen” als eerste stap om deze te stoppen.
Zij schreven ook dat de verschrikkelijke behandeling door het Iraanse regime van mensen op straat, op de universiteiten en in de gevangenissen naar buiten gebracht zal worden.

De Evin Gevangenis in Teheran
Met 15.000 opgesloten mensen is deze gevangenis hèt voorbeeld van de rampzalige politieke repressie in Iran. Gelegen aan de voet van het Alborz Gebergte in noordwest Teheran, heeft de Evin Gevangenis door de jaren heen honderden vreedzame activisten, journalisten, intellectuelen en mensenrechten advocaten binnen haar muren gehad. De gevangenen zitten vast in overbevolkte cellen onder zeer slechte gezondheidscondities, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Vooral de politieke dissidenten worden gemarteld om gedwongen bekentenissen af te dwingen.

De Verenigde Naties
De problemen blijven echter gewoon bestaan. Rapporten van de Speciale VN Rapporteur Javaid Rehman hebben herhaalde malen de Evin Gevangenis genoemd als de plek van mishandeling van gevangenen. Rehman waarschuwde nog in Januari 2021 dat het hele Iraanse gevangenissysteem te maken heeft met “langdurige overbevolking en hygiënische wantoestanden en onoverkoombare obstakels om COVID-19 tegen te gaan.”
“Gewetensbezwaarden en politieke gevangenen zijn besmet met COVID-19 of toonden symptomen ervan, maar velen kregen geen test of behandeling, of slechts na onnodige vertragingen”, aldus Javaid Rehman.