covid vaccineHet hoofd van Teheran’s Coronavirus Combat Headquarters, Dr. Alireza Zali, vertelde verslaggevers gisteren dat het regime de invoer van vaccins verhinderde omdat ze dachten dat het te duur was en COVID-19 sterfgevallen verborgen hield voor de Wereldgezondheidsorganisatie.
“Toen het eerste geval van COVID-19 in Qom werd gezien, heb ik gevraagd dat de stad in quarantaine zou worden geplaatst en dat de verkiezingen daar zouden worden afgelast. Ik werd belachelijk gemaakt door sommigen die zeiden dat ze de ziekte gemakkelijk onder controle konden houden,” zei Dr. Alireza Zali in wat ISNA News Agency “ongekende opmerkingen” noemde.
“Toen deskundigen van de WHO naar Iran kwamen, in plaats van met hen te overleggen, vroegen we hen voortdurend om het Iraanse gezondheidssysteem in de media te prijzen. We hebben het aantal sterfgevallen verborgen gehouden voor de WHO,” zei hij.
Iraanse functionarissen hebben in het verleden gezegd dat het aantal doden in Iran te laag werd gerapporteerd, maar dit is de eerste keer dat een functionaris impliceert dat de cijfers opzettelijk werden “verborgen”.
Alireza Zali zei dat het regime internationale hulp weigerde en Artsen zonder Grenzen dwong om terug te keren van de luchthaven “ondanks het feit dat ze niet genoeg informatie hadden over het virus”.
“Waarom geeft China, een goede vriend van ons, ons niet genoeg vaccins?” voegde hij eraan toe.
Zali zei dat de omstandigheden de komende weken nog veel erger zouden worden met de deltavariant.
“We moeten iedereen snel vaccineren. We moeten ons geen zorgen maken over de prijs van de vaccins en moeten ze zelfs tegen de dubbele prijs kopen om mensen te vaccineren,” voegde hij eraan toe.
Volgens Zali heeft Iran 720 miljoen euro uitgegeven aan Remdesivir, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om COVID-19 te behandelen.
“We hadden dit geld moeten gebruiken voor vaccins. Hoe komt het dat we wel bereid zijn om olie-apparatuur te kopen tegen drie keer de normale prijs tijdens sancties, maar geen vaccins?”
Alireza Zali zei dat Iran maar vijf dagen vaccins had en de vaccinatie niet kon versnellen.
“Als we een groot aantal vaccins hadden, zouden we de vaccinatiecentra verdubbelen,” zei hij.
Hij bekritiseerde ook het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het niet proberen om vaccins aan te schaffen.