In een barbaarse daad op woensdag 5 februari, heeft het onmenselijke klerikaal regime in Iran in het geheim 15 Baloetsji politieke gevangenen in de gevangenis van Chahbahar, collectief opgehangen. Khossrow Barahoui, een lokale Loutak in Zabol, twee broers uit de Rigi stam, twee broers uit Mir stam en een handelaar met de naam van Afzal Rigi, behoren tot degenen die hebben opgehangen. Volgens de gepubliceerde verslagen, werden ook op de voorafgaande dag, zeven gevangenen in het geheim begraven in naamloze graven in een verlaten plek op de begraafplaats Zahedan. Aan het begin van februari 6, zijn twee gevangenen genaamd Parviz Ashna van Bandar Abbas en Farhad Soltani van Kermanshah geëxecuteerd in de centrale gevangenis van Bandar Abbas. De executie van een 29-jarige in Zahedan gevangenis op 1 februari is nog een andere executie die vorige week werd geregistreerd.

Daarmee heeft het aantal executies in de eerste vijf weken van dit jaar een totaal van 107 bereikt.
Deze verspreiding van een golf van executies in vele steden, met name in achtergestelde regio’s, toont de angst van het klerikaal regime voor de opstand van de volkeren van deze regio’s die onder ondraaglijke druk zijn.
Het Iraanse verzet doet een beroep op de VN-Veiligheidsraad, de Verenigde Staten, de Europese Unie en de verdedigers van de mensenrechten in de wereld hun toevlucht te nemen tot dringende maatregelen met betrekking tot de willekeurige en collectieve executies van dit jaar die vormen hebben aangenomen op een ongekende schaal.
Voortzetting en uitbreiding van economische en diplomatieke betrekkingen met dit regime en het negeren van deze onmenselijke misdaden, moedigt alleen de voortzetting en intensivering van de massa executies en moeten derhalve worden gestopt.

Secretariaat van de Nationale Raad van verzet van Iran