8 September 2019— Een groep medewerkers van het bedrijf HEPCO in de stad Arak, in centraal Iran, hebben op 7 september voor het hoofdkantoor van het bedrijf een protestdemonstratie gehouden. De medewerkers droegen protestborden met zich mee en eisten opheldering van de officials over de voorraden en aandelen van hun bedrijf.
“Wij, de HEPCO arbeiders, maken duidelijk dat wij opheldering eisen over de status van ons aandeelhouders en eigenaarschap van de HEPCO Company, nadat wij 5 jaar in onzekerheid zijn gehouden. Wij willen niet alleen maar een nieuwe bedrijfsmanager,” aldus een protestbord.

Het is van belang in deze context op te merken, dat President Hassan Rouhani een Privatiseringsverklaring heeft uitgegeven, waarin Abolfazl Roghani als de nieuwe algemeen directeur van de HEPCO holding Company wordt benoemd.

In de stad Shush, provincie Khuzestan in het zuidwesten van Iran, hebben afgelopen zaterdag voor de tweede opeenvolgende dag medewerkers van de Haft Tappeh suikerfabriek een protestdemonstratie gehouden. Deze arbeiders eisen uitbetaling van hun lonen van de afgelopen twee maanden. Bovendien blijft het bedrijfsmanagement in gebreke bij de uitbetaling van meerdere pensioenen die al in 2014 zijn toegezegd. Deze officials weigeren ook arbeidscontracten te tekenen en te verlengen, de medewerkers zo doelbewust in onzekerheid latend en andere bedrijfsleiders de kans gevend willekeurig ontslag toe te passen.
In ander nieuws over de arbeiders van Haft Tappeh komt naar voren dat een z.g. rechtbank in Teheran 7 Haft Tappeh arbeiders tot in totaal 110 jaar gevangenisstraf en voor ieder 74 zweepslagen heeft veroordeeld. Het vonnis is uitgevaardigd door Mohammad Moghiseh, hoofd van Afdeling 28 van de z.g. gerechtshoven in Teheran.
Deze demonstraties en het antwoord van het regime met zware gevangenisstraffen tegen arbeiders die hun rechten opeisen, geven een goed zicht op de zorgen van de mullah’s over een explosieve maatschappij in Iran.

Ahmad Alamalhoda, vertegenwoordiger van de hoogste leider van het Iranese regime Ali Khamenei in Mashhad, een belangrijke stad in noordoost Iran, sprak zijn grote zorgen hierover uit. “Zij willen de bal in het kamp van Khamenei leggen en het volk tegenover hem plaatsen,” zei hij naar aanleiding van de mislukte nucleaire onderhandelingen om een kredietlijn van Frankrijk van 15 miljard $ te verkrijgen en in relatie tot groeiende volksprotesten in het hele land.
“Europa en de V.S. zijn niet twee verschillende kwesties. Zij zitten in dezelfde soort misdaden. Zij spelen nu al 16 maanden een spelletje met ons…” zei hij op vrijdag 6 september.
“Zij hebben al 9 maanden INSTEX bediscussieerd en uiteindelijk zeiden zij dat ze 15 miljard $ op een kredietbank zouden zetten en produceerden een handvol nonsense en leugens. Op donderdag reisde de Franse Minister van Financiën van Parijs naar Washington om te overleggen met de Amerikanen en overeenstemming over dit plan te krijgen of niet. Je prikt zo door hun achterbakse spelletjes heen. In godsnaam, we leven in een wereld van communicatie middelen, snelle communicatie ontwikkeling en in een digitale wereld. Als zij de mening van de V.S. willen horen, moet de Franse Minister van Financiën dan echt naar Washington afreizen? Zij willen het probleem gewoon niet oplossen en ze zijn ons aan het bedriegen….En als Khamenei sommige maatregelen wil voorkomen, gooien ze de bal met alle problemen van het land op zijn helft, hiermee het volk tegenover de leider plaatsend”, aldus zijn vervolgbetoog.