4 maart 2020 – Het corona virus is vooral in de Iraanse gevangenissen in Fashafouyeh, Gohardasht, Ghezel-Hesar, Central Karaj, Urmai, Shiban-Ahvaz en Kashan uitgebroken.
Verscheidene activisten, leden van de Units, zijn eveneens aan de infectie gestorven terwijl zij probeerden de slachtoffers te helpen.
Op maandag 2 maart 2020 lokale tijd was, nationaal gezien, de dodelijke tol van het corona virus tot boven de 1000 gestegen.
Enige 300 slachtoffers in Qom, 209 in Teheran, 61 in Isfahan, 92 in Gilan, 58 in Golestan, 48 in Central, 45 in Kermanshah, 37 in Fars en meer dan 100 in Mazandaran, hebben daar hun leven gelaten.

Bovendien zijn in vele andere steden zoals Bushehr, Zanjan, Khorramdareh, Iranshahr, Saqqez, Baneh, Chaypareh, Urmia, Ilam, Samaleh, Salehshahr, Mahshahr, Ahvaz, Andimeshk, Sarbandar, Tabriz, Bonab, Yasuj, Khorramabad, Malayer, Hamedan, Neyshabur, Kashmar, Mashhad, Karaj, Sorkheh Hesar, Semnan, Shahroud, Yazd, Qazvin, and Bandar Abbas.

Een aantal van activisten en leden van Verzet ‘s organisaties, die te hulp waren gesneld om de geïnfecteerde landgenoten te helpen, zijn onder de slachtoffers.
Preventieve medische hulpmiddelen en benodigdheden zijn in hoofdzaak in het bezit van de Revolutionair Guards (IRGC) en de ambtenaren van het regime. Gewone patiënten worden de meeste fundamentele benodigdheden, zoals maskers en desinfecterende vloeistoffen onthouden. Het hamsteren van maskers en andere medische voorzieningen en de verkoop daarvan op de zwarte markt door de (IRGC) en andere overheidsinstellingen zijn routine geworden. Ambtenaren van het regime en de staats media hebben erkend dat dergelijke benodigdheden soms worden verkocht voor 10 maal de feitelijke prijs.

Vele reportages van de verschillende gevangenissen geven aan dat de virus zich verspreid heeft tot de grote Tehran Gevangenis ( Fashafoutye Gohardasht, Ghezzeil-Hesar), central Karaj, Urmia, Shiban-Ahvaz en Kashan gevangenissen. De over bezette gevangenissen en het gebrek aan hygiëne hebben de verspreiding van het virus versneld. Gevangenen krijgen geen maskers en ontsmettingsmiddelen. In sommige gevangenissen, zoals Ghezel-Hesar, is er zelfs geen zeep noch wasmiddelen.
De ter dood veroordeelde politieke gevangene Amir Hossein Moradil, een van de demonstranten gedurende de november opstand, is onder degenen die door de virus geïnfecteerd zijn .
Twee geïnfecteerde politieke gevangen in Skibaan-Ahva gevangenis zijn eveneens in quarantaine en men weet niets over hun toestand.
Medische en gezondheid centra zouden van het IRGC’s monopolie naar artsen, hospitalen en het publiek moeten worden overgeplaatst.
We uiten nogmaals de alarmerende verspreiding van het corona virus in Iraanse gevangenissen en hebben een beroep gedaan op de United Nations Secretaris-generaal, de Hoge Commissie van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, de mensenrechtenraad en andere internationale organisaties voor de mensenrechten om noodzakelijke actie te ondernemen om de levens van de gevangenen en een enorme humanistische catastrofe te voorkomen .