18 feb 2020 – Volgens data uit de staatsgecontroleerde Iraanse pers, van websites van mensenrechten groeperingen, of van private bronnen in contact met de Iraanse Mensenrechten Monitor, zijn in Januari 2020 in Iran 24 mensen geëxecuteerd.
Het echte aantal is vast en zeker hoger, omdat de meeste executies in Iran in het geheim worden uitgevoerd en aldus alleen bij de betrokkenen bekend zijn.

De executies zijn uitgevoerd in meerdere gevangenissen verspreid over het land in de steden Karaj, Isfahan, Amol, Shiraz, Shahre Kord, Urmia, Borujerd, Tabriz, Zanjan, Rasht, Bandar Abbas en Minab.
Uit informatie van de Iraanse Mensenrechten Monitor blijkt dat 19 geëxecuteerden, waaronder 2 vrouwen, waren veroordeeld voor moord. De overige 5 zijn opgehangen na veroordelingen voor drugshandel.
Officiële cijfers van het Iraanse regime geven slechts 8 executies, terwijl doorgaans betrouwbare rapporten nog 19 meer executies aangeven.
Geëxecuteerde drugs overtreders in januari:
 Ali Hemmat Shakouri, beschuldigd van het bij zich hebben van wapens en drugs, 12 jaar in gevangenschap, opgehangen op 6 januari in de Dastgerd Gevangenis in Isfahan, centraal Iran.
 Javad Alilou, opgehangen op 23 januari in de centrale gevangenis van Bandar Abbas in zuid Iran. Hij was in 2015 gearresteerd voor het in bezit hebben van “shisheh”.
 Masih Hatami, opgehangen op 26 januari 2020 voor het smokkelen van narcotica in de centrale gevangenis van Bandar Abbas.
 Eisa Zamin Gerefteh, beschuldigd van het leiden van een internationale narcotica bende en gearresteerd in 2015 bij een drugstransport. Ali Salehi, de hoofdofficier van de provincie Hormozgan, verklaarde dat zijn doodstraf is uitgevoerd, zonder de datum van zijn executie te noemen.
 Ali Bashgardi, op 23 januari geëxecuteerd op beschuldiging van drugshandel in de Minab Gevangenis in de zuidelijke provincie Hormozgan .
Geëxecuteerde vrouwen in januari:
Op 14 Januari is een vrouw geëxecuteerd in Shiraz, wat het aantal geëxecuteerde vrouwen in de 6 jaar van Hassan Rouhani’s presidentschap op 105 bracht.
 Maliheh Haji Hassani is op 14 januari geëxecuteerd op beschuldiging van moord in de Adelabad gevangenis in Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars. De 29 jarige vrouw had hiervoor 3 jaar in de dodencel gezeten.
 Een vrouw genaamd Sara M. is geëxecuteerd in de Mashhad gevangenis volgens de staatsgecontroleerde Jonge Journalisten Club op 7 januari. Ook deze 35 jarige vrouw had 3 jaar in de dodencel gezeten.
Iraans weloverwogen gebruik van de doodstraf is een constante bron van internationale schending en veroordeling. Volgens meerder onafhankelijke internationale organisaties, waaronder de VN Speciale Rapporteur voor Mensenrechten in Iran en Amnesty International, voert Iran de lijst aan van executies per hoofd van de bevolking en is tweede na China in absolute cijfers. Iran staat ook nummer 1 wat betreft het aantal executies van minderjarigen en jongeren. Tenminste 273 mensen, waaronder 9 jongeren en 17 vrouwen zijn in 2019 geëxecuteerd. 36 mensen zijn geëxecuteerd voor drugs gerelateerde aanklachten.