Het Iraanse regime heeft een nieuwe, beperkende maatregel met betrekking tot vrijheden aangekondigd met een reeks van “morele en maatschappelijke veiligheidsplannen” die de bevolking nog meer zullen beperken en onderdrukken, in het bijzonder vrouwen.

Onder de te verwachten, draconische bevelschriften die zullen worden her-uitgevaardigd zijn politie controles op kleding van vrouwen en zelfs hun boodschappen zullen worden gecontroleerd op “onzedelijke aankopen”.

Het hoofd van de Staats Veiligheids Dienst van het regime, Ahmadi Moqqadam vertelde het Mehr nieuws agentschap op dinsdag: “Een nieuwe reeks van Morele en Maatschappelijke Veiligheidsplannen zal volgende maand door de politie worden gestart. Deze plannen staan niet in verband met de verkiezings issues  maar zullen tijdens de verkiezings periode worden uitgevoerd.

Hun benadering zal sociaal en cultureel zijn en we zijn bezig mensen er van te overtuigen geen hekel aan ons te hebben, maar ons aandacht te geven.

Daarom zijn sociale en culturele maatregelen in dit jaarplan inbegrepen.”

Moqqadam heeft ook de oprichting van een nieuwe gemeentepolitie aangekondigd, vanaf volgende maand.

Dit is de laatste van een groep van nieuw opgerichte politie eenheden om scherpere controle over het publiek te houden, voorafgaand aan de presidentiële verkiezingen in juni, wanner het regime hevige publieke onrust vreest.