NCRI – Armoedige omstandigheden en gebrek aan medische zorg in Camp Liberty zijn een zaak van ernstige bezorgdheid en behoeven dringend onderzoek,  zo stelden vier non-gouvernementele organisaties met speciale adviserende status in de United Nations tijdens de 23ste zitting van Human Rights Council. De vertegenwoordiger van De Beweging Tegen Racisme en Voor Vriendschap tussen mensen [The Movement  Against Racism and For Friendship between people – MRAP],  Gianfranco Fattorino vertelde de UN’s Human Rights Council dat de levens van tenminste 11 Iraanse vluchtelingen verloren waren gegaan omdat hen de meest fundamentele medische zorg was onthouden.

 

MRAP, verenigd met France Libertés, de Foundation Danielle Mitteran, International Education Development en de Women’s Human Rights International Association (WHRIA) vroegen de United Nations: „Wij willen de aandacht van de Speciale Gezant vragen voor de ernstige situatie van meer dan 3000 Iraanse asielzoekers in Irak, die in 2012 gedwongen zijn overgeplaatst  van Camp Ashraf naar Camp Liberty.
De leefomstandigheden in Camp Liberty zijn zo zwaar dat de Working Group on Arbitrary detention dit  het afgelopen jaar – vanuit twee verschillende gezichtspunten –  omschreef als dezelfde situatie als van degenen  die  in een algemeen detentie centrum verblijven.
De Iraakse regering verhindert de inwoners hun medische apparatuur van Camp Ashraf naar Camp Liberty over te brengen en de kliniek heeft een ernstig tekort aan de meest basale apparatuur en faciliteiten, zodat  de bestaande infrastructuur niet volgens de juiste norm als een Medisch Centrum kan worden omschreven.
De Iraakse autoriteiten verhinderen de asiel-zoekers ook vrije toegang tot medische diensten in Irak.

De leefomstandigheden in Camp Liberty blijven een zaak van ernstige bezorgdheid.
Het is  onomstotelijk bewezen dat de basis-rechten van de asiel-zoekers,  zoals het vrij verkrijgen van medicijnen en medische zorg herhaaldelijk worden geschonden; patiënten worden constant op verschillende manieren getreiterd doordat de vertrouwelijkheid van hun relaties met doktoren  geschonden wordt door inmenging van veiligheidsbeambten.

De verschrikkelijk slechte omstandigheden en gebrek aan medische zorg resulteerde in tenminste 11 doden, waaronder inwoners genaamd Behrooz Rahimian, Medi Abed, Ali Ahmadi, Hamid Rabi, Mansour Kofei, Mohammad-Hossein Barzmehri en Reza Nasiri, vertelde Mr. Gianfranco.

Hij voegde eraan toe: „Momenteel overschrijdt  het aantal patiënten met ernstige kwalen in Camp Liberty de 800, velen daarvan raakten gewond gedurende de twee bloedbaden in 2009 en 2011 in Camp Ashraf.
We dringen er bij de Speciale Gezant op aan onderzoek te doen naar de schendingen van het recht op welzijn van de Iraanse asiel-zoekers in Camp Liberty.