April 2022

Mevrouw Kamali werd eerder naar de disciplinaire commissie gestuurd omdat ze had uitgesproken dat ze tegen de Russische militaire invasie van Oekraïne was.

Op 10 april 2022 stelde Mahsa Kamali dat toen de technische staf haar niet had uitgenodigd om te spelen in het team, ze van streek was en niet had verwacht dat dit zou gebeuren. Mahsa zei dat het haar erg hinderde.

Mahsa zei vervolgens dat, nadat ze niet was uitgenodigd voor twee of drie kampen van het nationale vrouwen-futsalteam en had gevraagd waarom, de technische staf als reden “jeugdigheid” noemde. (het staatsnieuwsagentschap ISNA – 10 april 2022)

Mahsa Kamali en haar problematische sporttop

Mahsa Kamali speelt futsal voor het Messe Rafsanjan-team (Rafsanjan’s Koper). Nadat ze had gescoord tegen het Abadan-olieraffinaderij-team, onthulde ze een top met daarop de tekst ‘Stop Oorlog’. Ze deed dat tijdens de wedstrijd in het Sportcomplex van Abadan op 11 maart 2022.

Mevrouw Kamali reageerde op de Russische invasie van Oekraïne en wilde dat die stopte. De daad van de nationale speelster werd veelvuldig gedeeld op social media en geprezen door Perzisch-sprekende gebruikers. Maar m.b.t haar actie gaf de Rafsanjan Koper-club de volgende verklaring over Mahsa Kamali uit: “De missie en het beleid van de Rafsanjan Koper-club houden in niet mee te gaan met politieke bewegingen.” Na het uitgeven van deze verklaring werd Mahsa Kamali ontboden bij de disciplinaire commissie van de club. Het management van de Rafsanjan Koper-club maakte bekend dat “volgens de regels en het beleid van de Rafsanjan Koper-club” deze nationale speelster zou worden weggestuurd en beboet. (de staatswebsite Tabnak.ir – 9 april 2022)

Mahsa Kamali, 27 jaar oud, geboren in Zanjan, maakte deel uit van het Iraanse nationale vrouwen-futsalteam dat het Aziatische Vrouwen-Futsalkampioenschap van 2018 bereikte. Als speelster heeft ze ook vrouwenrechten verdedigd. Vrouwelijke atleten in Iran worstelen nog steeds met talloze obstakels en uitdagingen.

mahsa kamali