20 nov 2019 – Al vijf dagen achter elkaar beheersen demonstraties, protesten en gevechten het straatbeeld in Teheran, Karaj, Shiraz, Isfahan en andere Iraanse steden.
Iraanse strijdkrachten van het regime staan duidelijk onder druk en kunnen het escalerende oproer in steden als Karaj niet aan. Zij hebben gelieerde Afghaanse troepen, de Fatemiyoun genaamd, ingezet tegen de lokale bevolking. Deze door het regime opgezette strijdmacht vecht in Syrië ter vergroting van de Iraanse invloed.

In Shiraz zijn demonstranten aan de winnende hand en parlementsleden erkennen dat er een “crisissituatie” is ontstaan.

President Hassan Rouhani gaf het volgende cynische commentaar in een poging de moraal van de moedeloos wordende en controle verliezende onderdrukkingsmacht op te krikken: “Ik heb zelf beelden gezien van vele van deze protesten. Het is duidelijk hoe veel het er zijn….niet veel.”
In Karaj zijn de grote demonstraties en gevechten al op zondagmiddag begonnen en doorgegaan tot in de vroege uren van maandag. In de afgelopen drie dagen hebben demonstranten zo’n 50 staatsbanken, vele centra van onderdrukking, politie en leger voertuigen en overheidsgebouwen in brand gestoken. In een groot deel van de stad hebben veiligheidstroepen de controle verloren en hebben demonstranten de macht overgenomen en strategische wegen en doorgangen geblokkeerd. Alle winkels zijn dicht en benzinepompen gesloten.
In de grote zuid-Iraanse stad Shiraz hebben jonge opstandelingen de meeste staatsbanken als symbolen van plundering door het regime, in brand gestoken en een keten van avondwinkels, waarvan IRGC de eigenaar is, overgenomen. Sommige politiebureaus zijn door de bevolking bezet en veiligheidstroepen schieten met scherp op demonstranten, waarvan al enkelen zijn gedood. Helikopters van het regime vliegen boven de stad en proberen opstandige acties te lokaliseren en onderdrukking te coördineren. Ondanks de grote inzet van ordetroepen, heeft de bevolking van Shiraz de openbare ruimte ingenomen op de derde dag van het nationale protest.
Tot laat zondagavond waren er hevige gevechten tussen de bewoners van Isfahan en ordetroepen. Er is melding gemaakt van het in brand steken van voertuigen van de politie en ordetroepen en van drie staatsbanken die in vlammen zijn opgegaan.
Iraans regime zet Afghaanse huurlingenmacht in tegen demonstranten in Karaj