Op 17 oktober 2019 verklaarde Javaid Rehman, een onafhankelijke mensenrechten expert, dat Iran vorig jaar zeven minderjarige delinquenten heeft geëxecuteerd en dit jaar tot nu toe twee, terwijl de wet op de mensenrechten de doodstraf voor iedereen onder de 18 verbiedt. Ook vond hij het schrikbarend dat Teheran de doodstraf, ook op minderjarigen, nog steeds blijft toepassen. Een en ander staat in zijn rapport dat hij op 23 oktober heeft gepresenteerd aan het Mensenrechten Comité van de Algemene Vergadering van de V.N..

Rehman uitte eveneens zijn diepe zorg over het algemene gebruik van de doodstraf in de Iraanse Republiek. Hij zei dat het aantal executies “een van de hoogste in de wereld blijft”, ofschoon het aantal van 507 in 2017 tot 253 vorig jaar gedaald is en dat tot nu toe in 2019 “conservatieve schattingen aangeven dat tenminste 173 executies zijn uitgevoerd”.
Een verbeterde antinarcotica wet van 2017 was gedeeltelijk de oorzaak van een vermindering van executies, zei Rehman en verklaarde “dat er meer werk te doen bleef”.
Javaid Rehman merkte ook op dat iedereen die opkomt voor mensenrechten, inclusief advocaten die de activisten verdedigen, wordt “geïntimideerd, lastig gevallen, gearresteerd en gevangen gehouden”.
“Tussen september 2018 en juli 2019, zijn tenminste acht prominente advocaten gearresteerd voor het verdedigen van politieke gevangenen en mensenrechten activisten, waarvan velen langdurige straffen hebben gekregen”, zei hij.

Verder zei hij dat de demonstranten die betere nakoming van de arbeidsrechten eisten bij de Haft Tappeh suikerfabriek, gearresteerd zijn op grond van nationale veiligheid gerelateerde zaken, en dat zeven van hen van 6 tot 19 jaar gevangenis straf hebben gekregen, ofschoon het hoofd van de gerechtelijke macht een herziening van het vonnis heeft verordend.
Javaid Rehman,de speciale onderzoeker van de V.N. voor de mensenrechten in Iran, vertelde dat journalisten die rapporteerden over het protest van Haft Tappeh en andere arbeidsrechten kwesties, eveneens gearresteerd en gevangen genomen zijn. Ook stelde hij dat minstens 32 mensen die protesteerden tegen de wetten die het dragen van een sluier verplichten, sinds januari 2018 zijn gearresteerd. De meesten waren vrouwen die in vele gevallen strengere vonnissen kregen dan hun mannelijke collega’s. Hij zei eveneens dat werkers in de cultuursector en artiesten naar verluidt blootgesteld worden aan arrestatie en gevangenschap vanwege hun werk.

Javaid Rehman verklaarde dat etnische en religieuze minderheden onevenredig vertegenwoordigd zijn bij de Iraanse executies op grond van beschuldigingen betreffende de nationale veiligheid en bij het aantal politieke gevangenen.