18 aug 2019 – Meer dan 1.000 parttime en vast aangestelde leerkrachten protesteerden uit heel Iran voor het Ministerie van Onderwijs. Zij eisten een vaste aanstelling en riepen slogans als: “30.000 parttime leerkrachten dienen te worden aangesteld” en “Wat gebeurt er met de fondsen die de staat daarvoor heeft toegewezen?” De demonstranten hielden ook borden op met andere eisen: “De verdrukte parttime leerkracht zal discriminatie niet accepteren”, stond op een van de borden. De demonstranten eisten te worden aangesteld voordat de scholen in september weer openen.
Een van de protesterende leerkrachten uit de westerse provincie Lores tan zei: “Ik heb 12 jaar in het kleuteronderwijs gewerkt. 5 Jaar geleden werd ik een parttime leerkracht. Onze levens en jeugd brachten wij in het klaslokaal door. Nadat het parlement het budget voor 30.0000 parttime leerkrachten had goedgekeurd, zegt het ministerie nu dat zij er slechts 12.000 te werk zullen stellen. Ik ben bijna 40 jaar. Zal ik nog een kans hebben om in dienst te worden genomen na al dit gedoe?”

Een andere leerkracht die in Teheran werkt zei: “Het Ministerie van Onderwijs, het parlement en de Organisatie voor Werkgelegenheid werden verondersteld de regels voor parttime leerkrachten te documenteren. Maar dit document is na een jaar nog steeds niet gepubliceerd en de status ervan is onduidelijk. Het is de vraag waarom de regering slechts 12.000 mensen te werk stelt. Wat gebeurt er met de andere parttime leerkrachten?
*Verpleegsters, onderwijzers en plattelandsvrouwen houden protestacties om hun rechten op te eisen.
Verpleegsters , werkzaam in ziekenhuizen in Mashhad, hebben een protestbijeenkomst gehouden voor het kantoor van de Gouverneur. Masshad is de hoofdstad van de Provincie Kohrasan Razavi in het Noord-Oosten van Iran. Zij eisten hierbij hun normale salaris op, plus de verschuldigde overuren.

In verschillende steden door heel Iran hebben verpleegsters protestacties gehouden omdat hun salarissen niet uitbetaald worden en dat terwijl men onder slechte, zelfs voor henzelf schadelijke omstandigheden, moet werken.

Vrouwen uit het dorp Nasrabad in Yazd protesteerden en Zij eisten de vrijlating van de mensen die hun stem hadden laten horen tegen de confiscatie van hun land. Ze eisten de vrijlating van deze mannen die opgestaan waren tegen de plundering en de confiscatie van hun land.
De vrouwen die zich hadden verzameld bij het gouvernementsgebouw in Taft, toonden een spandoek waarop te lezen was: “ Stop met het inpikken van onze gronden, Luister naar onze grieven en Laat hen, die hiervoor gevangen zitten, vrij.”

De protesterende vrouwen zeiden : “Er is praktisch niemand meer over in Nasrabad. Laat ze de weinigen die er nog zijn ook maar arresteren, zodat ze al ons land kunnen confisqueren.”
Nasrabad is een dorp in de koelere streken van Yazd in Midden-Iran.

Een groep actievoerende burgers waaronder vrouwen , vervoegde zich bij het departement van Onderwijs van Shahriar in verband met de toestand rond Mohammad Habibi.
Zij vertelden dat het betreffende departement diens verzoek om betaald verlof had afgewezen.
Deze afwijzing is belangrijk, want het departement van Onderwijs kan bijgevolg Mohammad Habibi “laten vallen” aangezien hij een langere tijd vast komt te zitten.
Leraar Mohammad Habibi, die nu gevangen zit, werd op 10 Mei 2018 voor de tweede keer aangehouden tijdens de bijeenkomst bij de viering van “De dag van de Leraren” in Iran.
Hij is nu veroordeeld tot 9 jaar cel in totaal en 74 zweepslagen.
Hij blijft al die tijd verstoken van elk contact met enige politieke of sociale groepering en ook mag hij het land gedurende twee jaar niet verlaten.