23 Augustus 2019 – Een Iranese politieke gevangene, ook moeder van een andere politieke gevangene, is sinds een week in hongerstaking uit protest tegen haar eenzame opsluiting.
Farangis Mazloumi is in hongerstaking sinds 16 Augustus uit protest tegen haar eenzame opsluiting, terwijl zij in zeer slechte lichamelijke conditie is. Zij zit vast in afdeling 209 van de beruchte Evin gevangenis, waar vele politieke gevangenen vastzitten en een afschuwelijke behandeling moeten ondergaan. Het Iranese regime heeft haar ook onder druk gezet om een valse bekentenis te doen, een normale tactiek van de Iranese autoriteiten.

Een en ander is bevestigd door de dochter van Mazloumi, die na meerdere afwijzingen eindelijk afgelopen donderdag haar moeder mocht bezoeken. De week ervoor hadden de autoriteiten van de Evin gevangenis zonder verklaring een gepland familiebezoek aan Mazloumi laten vallen, terwijl dit in coördinatie met haar afdeling was afgesproken. Het regime eiste vervolgens een borgstelling van 3 miljard rial voor haar in vrijheid stelling, wat de familie niet kon opbrengen.
De hongerstaking van Mazloumi baart haar familie grote zorgen omdat zij al lange tijd hartproblemen heeft, die zouden kunnen verergeren. Zij is ernstig vermagerd door de slechte gevangeniscondities en haar hongerstaking.
Mazloumi is de moeder van de gevangengenomen blogger en activist Soheil Arabi en zit alleen maar in de gevangenis omdat ze haar zoon verdedigde en zijn stem was naar buiten toe. Zij is door veiligheidsagenten op 22 Juli in het huis van haar zuster gearresteerd.
Gerelateerd nieuws is dat Shahla Jahanbin, de vrouw van schrijver en burgeractivist Abbas Vahedian Shahroodi, door veiligheidstroepen afgelopen woensdag op onbekende gronden is gearresteerd in Mashhad en is overgebracht naar een onbekende locatie.
Zij is thuis gearresteerd door vijf veiligheidsagenten, die vervolgens het huis hebben doorzocht en twee mobiele telefoons van haar in beslag hebben genomen. Shahroodi, 49 jaar, is op 18 augustus door veiligheidsagenten gearresteerd.
Hij was al eerder, in oktober 2018, door veiligheidsagenten gearresteerd in zijn huis in Mashhad vanwege zijn activiteiten in de Associatie van Leraren. Hij was toen overgebracht naar een onbekende locatie, maar uiteindelijk vrijgelaten omdat zijn dochter Hengameh Vahedian zeer actief was in het zoeken naar informatie over hem.
Vahedian schreef toentertijd : “Ons hoofdprobleem is dat geen enkel (overheids) instituut verantwoordelijkheid neemt en alle instanties stellen niet op de hoogte te zijn van de zaak. Ons minimale recht als familie van een gevangene, is te weten waar hij zich bevindt, hoe het met hem gaat en dat we hem kort kunnen bezoeken. Maar deze informatie hebben wij 33 dagen lang niet gekregen en we weten niet onder welke beschuldigingen hij is gearresteerd en waar hij gevangen zit.”