Marjan Es’haghi, student politieke wetenschappen aan de Universiteit van Teheran, heeft een gevangenisstraf van in totaal 5 jaar gekregen voor deelname aan de protesten van November 2019.
Afdeling 15 van het Revolutionair Hof van Teheran veroordeelde Marjan Es’haghi op 11 November tot 1 jaar gevangenisstraf en 4 jaar voorwaardelijk. Zij is gearresteerd toen zij de campus verliet na te hebben deelgenomen aan een studentenbijeenkomst op het terrein van de Universiteit van Teheran op 17 November 2019.

Agenten van de Veiligheidsdienst van de Revolutionaire Garde hebben haar overgebracht naar Afdeling 2A van de Evin Gevangenis, wat het detentiecentrum van de IRGC is. Op 4 December 2019 heeft de IRGC haar op borgtocht vrijgelaten na 18 dagen van ondervraging en tot de legale procedure is afgerond. Ms. Es’haghi is beschuldigd van “samenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid.”

Het vonnis wijzen in de vorm van gevangenisstraffen voor deelnemers aan de protesten van November 2019 maakt deel uit van de pogingen van het regime om nieuwe protestuitbraken te voorkomen. Het Ministerie van Veiligheid van het geestelijk regime heeft ook de afgelopen week in meerdere steden in Iran een nieuwe arrestatiegolf ontketend tegen voormalige politieke gevangenen en anderen opgedragen zich bij de gevangenis te melden.

Via nog een andere actie tegen vrijheid van meningsuiting en persvrijheid heeft de Rechtelijke Macht van het regime een journalist uit Ahvaz gearresteerd. Mehrnoush Tafian, getrouwd en moeder van een jong zoontje, is een freelance journalist die publiceert over milieukwesties, arbeidsproblemen en bewoners van krottenwijken. Enkele van haar reportages zijn verschenen bij het staatsgeleide nieuwsagentschap Mehr en op de website van Asr-e Jonub.
Mevr. Tafian is op 29 Oktober 2020 voorgeleid aan Afdeling 13 van het Revolutionaire Hof van Ahvaz. Omdat ze haar borgtocht niet kon betalen hebben veiligheidsagenten haar naar de gevangenis afgevoerd, alwaar zij opgesloten blijft. Er is geen informatie verschaft over het waarom van haar arrestatie en waar ze van beschuldigd wordt.