De voormalige politiek gevangene Leila Hosseinzadeh werd geslagen door veiligheidsbeambten op straat buiten haar huis en gearresteerd. De veiligheidsbeambten namen haar mee naar een onbekende locatie. Totnogtoe zijn de reden voor haar arrestatie en waar ze zich bevindt onbekend.
Politiek gevangene Leila Hosseinzadeh werd op 8 januari 2022 opgeroepen door het Kantoor van de Aanklager van de Evin-gevangenis om haar gevangenisstraf uit te zitten. Ze was op 2 januari 2022 op borgtocht vrijgelaten uit de Shiraz Adelabad-gevangenis, omdat ze er niet fysiek toe in staat was gevangenisstraf te ondergaan na haar vorige zaak.
Leila Hosseinzadeh studeert aan de Universiteit van Teheran waar ze zich sterk maakt voor de rechten van studenten.
Wie is de voormalige politiek gevangene Leila Hosseinzadeh?
Politiek gevangene Leila Hosseinzadeh, 31 jaar oud, is een student aan de Universiteit van Teheran en activist in de studentenfederatie.
Leila Hosseinzadeh lijdt aan de ziekte van Crohn.
De 28e Tak van het Revolutionaire Hof van Teheran heeft onlangs een 5-jarige gevangenisstraf voor Leila Hosseinzade Save h bevestigd. De uitspraak is echter niet doorgegeven aan de Eenheid voor het Implementeren van Uitspraken.
Amir Raisian, de advocaat van deze studentactivist, schreef op zijn Twitter-account dat de uitspraak ingaat tegen de artikelen van het strafrecht van het klerikale regime.
Politiek gevangene Leila Hosseinzadeh heeft een kleine studentenbijeenkomst georganiseerd buiten de Technische Sharif-Universiteit van Teheran om de verjaardag te vieren van Mohammad Sharifi Moghaddam, een gevangengezette student en derwisj. Zij werd beschuldigd van “samenzwering tegen de nationale veiligheid” omdat ze deze viering had georganiseerd en erin had gezongen.
Leila Hosseinzadeh werd veroordeeld op grond van de aanklacht tegen haar in september 2019, in de 2e Inspectoraatstak van het Gerechtshof van Evin.
Politiek gevangene Leila Hosseinzadeh werd gearresteerd tijdens de protesten in januari 2018. Ze kwam na 16 dagen op borgtocht vrij. De 26e Tak van het Revolutionaire Hof van Teheran veroordeelde haar tot 6 jaar gevangenisstraf. Het verbood haar naar het buitenland te reizen, op grond van de beschuldiging dat ze “samenzwering tegen de nationale veiligheid” zou zijn begaan en “propaganda tegen de staat” zou hebben gepleegd.
De 36e Tak van het Hof van Beroep van de provincie Teheran zette op 24 juni 2019 de straf om in 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en een reisverbod van 2 jaar.
Van deze straf werden maar 2,5 jaar opgelegd op grond van het strafrecht van het klerikale regime.
Op 28 juli 2019 hebben veiligheidsbeambten Leila Hosseinzadeh opnieuw gearresteerd, bij haar thuis. Ze sloten haar 10 dagen lang op in een safe house van de IRGC-inlichtingendienst. Vervolgens brachten ze haar naar de vrouwenvleugel van de Evin-gevangenis om haar haar gevangenisstraf van 2,5 jaar te laten uitzitten.