Iranian women

4 leden van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie (Neda-ye Zanan-e Iran) werden opgeroepen bij het Kantoor van de Aanklager van de Evin-gevangenis op 18 augustus 2022, om te beginnen aan hun gevangenisstraf.

De 4 leden van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie werden ieder veroordeeld tot 4 jaar en 2 maanden opsluiting door het Revolutionaire Hof van Teheran. Hun straffen werden in hoger beroep uiteindelijk verminderd tot 2 jaar en 3 maanden opsluiting.

De aanklachten tegen de vrouwen luiden o.a. “het aanmoedigen van corruptie en prostitutie”, “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, en “propaganda tegen de staat”.

De 4 vrouwenrechtenactivisten en leden van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie (Nahid Shaqaqi, Akram Nasirian, Maryam Mohammadi, en Esrin Derkaleh) schreven op hun Instagram-pagina’s: “De afgelopen dagen heeft het Kantoor van de Aanklager van de Evin-gevangenis ons naar de gevangenis geroepen o.b.v. de aanklacht de Iraanse Vrouwenassociatie in het leven geroepen te hebben. De rechterlijke macht legt druk op de gerechtsdeurwaarder om onze borg in beslag te nemen en ons in de gevangenis te zetten. Zij sturen ons naar de gevangenis vanwege samenzwering tegen de nationale veiligheid, terwijl de dieven van de maffia en verduisteraars het leven van miljoenen mensen in gevaar brengen, maar zij op vrije voeten blijven.”

De leden van de Iraanse Vrouwenassociatie vervolgden: “Wij hebben enkel geprobeerd om de stem te zijn van de protesten tegen discriminatie en ongelijkheid van Iraanse vrouwen. Volgens het glossarium van de zwendelaars is verdediging echter een misdaad. De muren van geen enkele gevangenis kunnen de roep voor gelijkheid voor vrouwen dempen.”

De Neda-ye Zadan-e Iran-vrouwenassociatie is een ngo die haar activiteiten richt op het uiten van het leed, de frustratie en het succes van Iraanse vrouwen in de samenleving. Volgens haar leden probeert de associatie vrouwen in hun kracht te zetten om een beter leven te bereiken, uit de kolkende discriminatie en worstelingen.

Achtergrond van de arrestaties van de leden van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie

De rechterlijke macht en inlichtingendiensten van Iran hebben best wel een aantal leden van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie (Neda-ye Zanan-e Iran) gearresteerd en later vrijgelaten en hen beschuldigd van “het aanmoedigen van corruptie en prostitutie”, “de oprichting van de Iraanse Vrouwenassociatie”, “samenzwering tegen de nationale veiligheid”, en “propaganda tegen de staat”.

Mevr. Nasirian en mevr. Shaqaqi zijn op 4 september 2019 opgeroepen bij de 2e Tak van het Kantoor van de Aanklager van de Evin-gevangenis. Op 8 september 2019 gaven beide vrouwenactivisten aan dat ze erachter kwamen dat hun te betalen borgsom was verhoogd. Ze verkregen hun tijdelijke vrijheid door de borgsom te betalen. Ze werden opnieuw gearresteerd on april 2019 en een maand lang vastgehouden voor ze op borgtocht werden vrijgelaten.

Een ander lid van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie, Maryam Mohammadi, werd op 8 juli 2019 gearresteerd in Gamsar. Ze werd in een isoleercel geplaatst in de vleugel van het inlichtingenministerie, Vleugel 209 van de Evin-gevangenis. Ze bracht een maand lang door in eenzame opsluiting en werd daarna overgebracht naar de Vrouwenvleugel. Mevr. Mohammadi was in de jaren 1980 een politiek gevangene. Ze werd gearresteerd in 1981 toen ze 14

jaar oud was en bleef tot 1989 in hechtenis. Ze heeft twee dochters, 18 en 28 jaar oud.

Esrin Derkaleh, een ander lid van de Stem van Iraanse Vrouwen-associatie, werd op 28 juli 2019 in Gamsar gearresteerd, en overgebracht naar Vleugel 209 van de Evin-gevangenis. Ze is geboren in 1983 en is de moeder van een 20-jarige.