24 leden van het Europees Parlement hebben een verklaring op initiatief van de Europarlementaire groep Vrienden van een Vrij Iran (FOFI) mede ondertekend. De verklaring gaat over de alarmerende mensenrechten situatie in Iran, na de recente sterke stijging van het aantal executies en massale arrestaties in het hele land sinds december 2020. De ondertekenaars roepen ook op tot de directe vrijlating van politieke gevangene Saeid Sangar.

Saeid Sangar (47) is een van de langst vastzittende politieke activisten, gearresteerd in 2000 en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In de verklaring wordt gesteld: “Een van de urgente gevallen is de zaak van politieke gevangene Saeid Sangar uit de stad Piranshahr. De Iraanse gerechtelijke macht heeft hem recentelijk tot nog eens 11 maanden gevangenisstraf in de gevangenis van Urmia veroordeeld, nadat hij zijn 20 jarige opsluiting voor het ondersteunen van de Iraanse prodemocratische oppositie had uitgezeten…”
De Parlementsleden schrijven ook: “De autoriteiten hebben het nu vooral voorzien op politieke gevangenen en allen die gearresteerd zijn naar aanleiding van de nationale protesten in november 2019. Al deze mensen ondergaan ernstige martelingen en andere mishandelingen in de gevangenissen, waaronder zweepslagen, schijnexecuties, waterboarding, seksueel geweld en het niet verlenen van urgente medische zorg.”