Een aantal gevangenen in de Urmia Centrale Gevangenis, waaronder 50 politieke gevangenen, zijn met het coronavirus besmet. De 50 politieke gevangenen zaten vast in afdeling 15 van de gevangenis.
Hieronder volgen de namen van 11 van deze gevangenen:
1. Behnam Foruzandedel
2. Mohammad Hossein Irajnia
3. Akbar Kamel
4. Omid Afrasiabi

5. Ahmad Manuchehri
6. Karim Ashrafi
7. Hojjat Nouri
8. Hamid Moazzam
9. Navid Beigi
10. Saber Kaseb
11. Hamed Firouzeh

Daarenboven hebben in afdeling 3 en 4 van dezelfde gevangenis 12 personen het virus opgelopen. Van 7 van hen zijn de namen bekend:
1. Rahim Shikh-khanlou
2. Shirzad Payon
3. Jafar Masoudinia
4. Farhad Rahimi
5. Arsalan Eivazi
6. Ramezan Shekh Kanli
7. Heidar Gheiratmand
De gevangenisautoriteiten hebben 15 van de zieke gevangenen uit de gevangenis gehaald. Twee andere gevangenen, Javad Amadi en Heidar zijn overgebracht naar een eerste hulp afdeling. Davoud Ghassemzadeh een verlamde pati├źnt, heeft waarschijnlijk ook het virus opgelopen en is overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis. Deze ter dood veroordeelde gevangene was kort geleden aan een hongerstaking begonnen, samen met zijn eveneens ter dood veroordeelde broer, uit protest tegen het weigeren van medische behandeling.
De directeur interne zaken van de gevangenis, Mehrali Farhang, heeft naar verluidt gezegd dat de weigering om hen over te dragen aan het ziekenhuis nergens bekend mocht worden gemaakt en dat deze zaak geheim moest blijven.
Verder is bekend gemaakt dat twee stafleden van de jeugdafdeling het virus hebben.
Na het recente oproer in verschillende gevangenissen in Iran, vrezen de autoriteiten meer protesten.
De gevangenen in de Urmia gevangenis is te verstaan gegeven dat de oproerpolitie orders heeft gekregen om elke gevangene die amok maakt dood te schieten.
De oproerpolitie is bewapend met stroomstootwapens, sprays, stokken en vuurwapens en is paraat in de gevangenis. Op 13 maart lanceerden de autoriteiten een aanval tegen de gevangenen. Berichten duiden erop dat de aanval plaatsvond nadat bij de autoriteiten het vermoeden was gerezen dat een aantal gevangenen in opstand wilde komen.
Na de aanval hebben de autoriteiten van de Urmia gevangenis 8 ter dood veroordeelde gevangenen van afdeling 14 en 15 naar buiten gesleurd en naar de open binnenruimte van de gevangenis overgebracht. Eenheden van de ordetroepen hebben deze gevangenen geblinddoekt, hun voeten geketend en hun handen achter hun rug geboeid. Alle 8 gevangenen zijn vervolgens overgebracht naar een onbekende plaats.
Deze maatregelen zijn bedoeld om de gevangenen angst in te boezemen terwijl het coronavirus om zich heen grijpt in de gevangenissen van Iran. Een aanzienlijk aantal gevangenen is geïnfecteerd en het dodelijke virus brengt hun leven in gevaar.
Het hoofd van de rechterlijke macht, Ebrahim Raisl, beweerde in maart dat de autoriteiten 85000 gevangenen hadden vrijgelaten. Maar vele vredelievende politieke gevangenen in de gevangenissen van Iran zitten vast in een hel van onzekerheid, ondanks de virusuitbraak.