Iran: Een Laatste Boodschap van een Politieke Gevangene die ter Dood is Veroordeeld uit de Evin Gevangenis
20 september 2024

In een uitdagende verklaring, uitgegeven vanuit de Evin-gevangenis, heeft de politieke gevangene Behrouz Ehsani, die ter dood is veroordeeld, verklaard dat hij niet zal onderhandelen voor zijn leven, en herbevestigde hij zijn toewijding aan zijn principes. Ehsani, 69 jaar, is een van de twee gevangenen die door afdeling 26 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, onder voorzitterschap van rechter Iman Afshari, ter dood zijn veroordeeld. Samen met Mehdi Hassani werd Ehsani veroordeeld op beschuldigingen van “vijandschap tegen God” , “corruptie op aarde” , en andere aanklachten. Hun advocaat werd onlangs geïnformeerd over het vonnis.

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen arresteerde Ehsani in november 2022 tijdens de wijdverbreide protesten, en sindsdien zit hij al bijna twee jaar in hechtenis. Terugkijkend op het vonnis sprak Ehsani zijn bereidheid uit om zijn leven te offeren voor de bevrijding van het Iraanse volk, en benadrukte hij dat zijn straf in lijn is met het voortdurende gebruik van executie door het regime als een repressiemiddel.

Ehsani onthulde dat hij en andere gevangenen deelnemen aan de dinsdagse “Nee tegen Executies” hongerstaking, die al 34 weken voortduurt, samen met 21 andere gevangenissen in het land. Hun staking zal voortduren, verklaarde hij, “zolang er nog hoofden aan de galg hangen.”

In zijn laatste woorden veroordeelde Ehsani het wijdverbreide gebruik van executie door het regime, niet alleen gericht tegen politieke gevangenen maar ook tegen gewone gevangenen, die hij beschreef als slachtoffers van hetzelfde repressieve systeem. Hij riep de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen het executiebeleid van Iran, en waarschuwde dat morgen te laat kan zijn. Hij pleitte voor wereldwijde solidariteit met de hongerstakingen tegen executies, en benadrukte dat zij die in Iran vrijheid en democratie nastreven dergelijke brute repressie niet verdienen.

Ehsani’s boodschap eindigde met een eerbetoon aan de meer dan 700 demonstranten die tijdens de opstand van november 2022 zijn omgekomen, en bracht hulde aan hun nagedachtenis. Hij riep de wereld op om een einde te maken aan zijn stilzwijgen en medeplichtigheid aan het Iraanse regime, en verklaarde dat de tijd van verzoening voorbij is.

Het executiebevel komt net voor de tweede verjaardag van de protesten van 2022, waarbij Ehsani werd gearresteerd. De demonstraties, veroorzaakt door de dood van een jonge vrouw in politiehechtenis, verspreidden zich door het hele land en werden met gewelddadig optreden neergeslagen, wat leidde tot honderden doden en duizenden arrestaties.

Boodschap van Behrouz Ehsani:
Aan het moedige en eerbare volk van Iran,

Ik, Behrouz Ehsani, momenteel gevangen in afdeling 4 van Evin, werd in november 2022 gearresteerd door het ministerie van Inlichtingen en bracht meer dan drie maanden in eenzame opsluiting door onder toezicht van sectie 209, voordat ik werd overgebracht naar afdeling 4. Na 22 maanden van onzekerheid ben ik nu zonder enig substantieel bewijs ter dood veroordeeld. Dit is wat men kan verwachten van een regime dat gedijt op executies. Zoals ik mijn ondervragers vertelde, echoënd de martelaar Khosrow Golsorkhi, zal ik niet onderhandelen over mijn leven, vooral niet op 70-jarige leeftijd. Ik maak me geen zorgen over de 10% van mijn leven die nog over is; ik ben bereid mijn onbeduidende leven te offeren voor de bevrijding van het Iraanse volk.

Ons vonnis werd bekendgemaakt op de tweede verjaardag van de opstand van 2022. Ik groet de zuivere zielen van de meer dan 700 martelaren van die grote opstand. Dit bloeddorstige regime wordt in stand gehouden door onderdrukking en executies. Niet alleen politieke gevangenen, maar ook gewone gevangenen worden dagelijks geëxecuteerd. Zij zijn slachtoffers van hetzelfde systeem en lijden onder dezelfde omstandigheden.

Wij hebben de 34e week van onze “Nee tegen Executies” dinsdagse hongerstaking voltooid, samen met 21 andere gevangenissen in het hele land. We zullen doorgaan met onze hongerstakingen totdat er geen hoofden meer aan de galg hangen.

Ik roep mijn landgenoten, internationale organisaties en mensenrechteninstellingen op om vandaag in actie te komen tegen executies in Iran, want morgen zal het te laat zijn. Sluit je bij ons aan in onze dinsdagse protesten tegen executies. Een natie die vrijheid en een democratische republiek wenst, verdient geen executies. Het stilzwijgen van de wereldgemeenschap moedigt dit regime aan om meer executies uit te voeren. De tijd van verzoening is voorbij.

Met respect voor alle martelaren van de vrijheidsbeweging en met eer aan Iran en de Iraniërs.
Behrouz Ehsani – Evin-gevangenis, 18 september 2024